2024. április 24., szerda
FONTOS

Gyula estet rendeztek az Aradi Magyar Napokon

Gyula város felkérést kapott Arad testvérvárosától az Aradi Magyar Napok rendezvényen való bemutatkozásra. Az évente megrendezésre kerülő esemény 2018. szeptember 27-október 7. között, a város különböző pontjaira várja Arad város magyarságát és az érdeklődőket. Október 2-án 17 órától az Aradi Ioan Slavici Színházban Gyula estet tartottak, ahol 17 órától a József Dezső Amatőr Alkotókör és Egyesület, „Reneszánsz és humanizmus” című tematikus kiállításával mutatkozott be első ízben a határmenti testvérvárosban. A kiállítást Séllei-Andruska Anna, az egyesület alelnöke és művészeti vezetője méltatta, ezt követően Baranyai Tamás, a Gyulai Művészklub alapító tagja és alelnöke, Arany János: Tájképek című versével örvendeztette meg a közönséget. A tárlat megnyitása és a pezsgős koccintás után következett a Gyula Est ünnepélyes színpadi megnyitója, ahol Bognár Levente aradi alpolgármester, mint házigazda köszöntötte a vendégeket. A megnyitón a gyulai delegáció vezetője, Kónya István alpolgármester ünnepi beszédében adta át a gyulai polgárok üdvözletét és beszélt a két város immár negyed évszázados múlttal bíró, kitűnő kapcsolatáról. 18 órától a Körös Táncegyüttes „Lármafa” című színpadi produkcióját láthatta a színház közönsége. A nagy sikert aratott előadás koreográfiáját a táncegyüttes vezetője, Patyi Zoltán készítette. A Gyula Estet fogadás zárta.

Gyula és Arad testvérvárosok vezetői évente együttműködési megállapodást írnak alá, melynek programjait Aradon és Gyulán valósítják meg. A 2018-as évben a visszatérő események mellett olyan kuriózumról is beszámolhatnak a partnerek, mint a márciusban létrejött megállapodás az Aradi Ioan Slavici Színház, az Aradi Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház között, melynek eredményeként 2018. július 14-15-én mutatták be közös produkciójukat a Gyulai Várszínház színpadán, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott címmel. Az előadás novemberben Aradon is látható lesz az Aradi Klasszikusszínház Fesztiválon.

Az Aradi Magyar Napok Gyula Estjének megszervezésére való felkérésnek Gyula Város Önkormányzata örömmel tett eleget, hiszen a két város kapcsolatában a kulturális együttműködés kiemelt fontosságú.

A partnerek soron következő évvégi eseményei november és december hónapokban lesznek. November 7-én Gyulára várják az aradiakat a „Kézfogások” rendezvényre, november 15-én rendezik meg szintén Gyulán az Önkormányzatok Labdarúgó Tornáját a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. December 7-én egy hivatalos gyulai küldöttség utazik ki az aradi „Kézfogások”-ra. A 2019-es évben ünnepli Arad és Gyula a 25 éves testvérvárosi kapcsolatát, így a jövő évben is színes programokra számíthat a két város lakossága – tájékoztatott Hajnal Edit, a Gyulai Polgármesteri Hivatal városmarketing és nemzetközi kapcsolatok referense.

Fotók: Torma Béla

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …