2024. április 19., péntek
FONTOS

Ismét lesz temploma Derekegyháznak

Kiss-Rigó László püspök és Szabó István polgármester helyezték az alapkôbe az idôkapszulát

Egy ezredév után

A kastély melletti területen épül fel a Csongrád megyei Derekegyház katolikus temploma egyházmegyei és kormányzati támogatással. Az alapkövet Kiss-Rigó László püspök és Szabó István, a település polgármestere augusztus 20-án helyezte el.

Derekegyházon legutoljára egy ezredévvel ezelőtt épült két templom, amelyek a tatárjárás idején elpusztultak. Azóta sem sikerült templomot építeni. Ugyan 1952-es szignózással készültek tervek az Iskola utcában, de akkor végül elmaradt az építkezés.

– A szürke beton, ahol most állunk, már a templomunk alapja. A templom nemcsak egy épület lesz, hanem azt is jelképezi majd, hogy itt összetartozó, keresztény hittel rendelkező emberek élnek – jelentette be Szabó István, Derekegyház polgármestere a templom alapkőletételi ünnepségén.

– Augusztus 20-a a legszentebb és legszebb ünnepeink közé tartozik. Az ünnepeken az emberek általában megajándékozzák egymást. A derek­egyháziaknak ez a templom egy igazi ajándék lesz, hiszen régóta vágynak már rá – mondta beszédében Farkas Sándor országgyűlési kép­viselő, agrár­miniszter-helyettes.

Az alapkövet Kiss-Rigó László püspök áldotta meg. Mint mondta, mély, szimbolikus üzenete is van annak, hogy a templom alapkövét augusztus 20-án helyezzük el. Szent István érdemeként sokat emlegetjük, hogy a nemzet jövőjét, a magyar államot biztos alapokra helyezte. Akik ezer év óta építkeznek tovább ezeken az alapokon, azok gazdagítják a nemzetet. Most Derekegyházon is a Szent István-i alapokra építkezünk – mondta a püspök.

Kiss-Rigó László reményét fejezte ki, hogy a templom nemcsak a katolikus hívőket szolgálja majd, hanem az egész települést. Az alapkő időkapszulájában a Derekegyházi Hírek legutóbbi számát és egy egyházi újságot helyeztek el, valamint belekerült az ünnepség résztvevőinek aláírását tartalmazó jelenléti ív is.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …