2024. április 20., szombat
FONTOS

Megújuló templomok – megújuló közösségek

A Szeged-Csanádi Egyházmegye az elmúlt években igyekezett megragadni minden pályázati lehetőséget annak érdekében, hogy az egyházmegye területén lévő templomok és közösségek megújulhassanak. Ennek eredményeként mára mintegy húsz helyszínen zajlanak a közösséget megerősítő események, és ugyanilyen számban fognak megújulni és épülni templomaink.

Minden bölcsen átgondolt kezdeményezés célja a hatékony közösség­építés, valamint Isten Országának a szolgálata. A keresztény ember tudja, hogy ebben elsődleges szerepe a Szentléleknek van, de nélkülözhetetlen tényező az emberi erő, akarat, az anyagi források és az egyéni teljesítmények összjátéka. Ehhez bátran segítségül hívhatjuk korunk modern eszközeit: kommunikációs csatornákat, pályázatok adta lehetőségeket, módszerek elsajátítását stb. Az egyházmegyében több plébániai közösségben tapasztalhatjuk, hogy ezen kegyelmi és emberi tényezők találkoztak. Ennek köszönhetően épülnek templomok, gazdagodik a közösségek élete, szerveződnek találkozók és képzések.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a területén élő hívő lakosság lelki gondozása mellett fokozott figyelmet fordít az épített örökség védelmére – templomaink, plébánia épületeink állagának megóvására, felújítására.

Erre a célra az egyházmegye 2016-ban pályázatot nyújtott be a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés elnevezésű felhívásra.

A pályázaton 15 település templomfelújítási kérelme pozitív elbírálásban részesült. Jelenleg az alábbi öt templom felújításához a támogató okirat is rendelkezésre áll: Klárafalva, Pitvaros, Pusztamérges, Ópusztaszer és Zsombó.

Várhatóan néhány héten belül elkészülnek a támogató iratok a többi templomhoz is. Az elnyert támogatást az épületek külső felújítására, energetikai korszerűsítésére és az ehhez kapcsolódó belső felújításra tudjuk felhasználni.

A felújításokkal a templomok nemcsak megszépülnek, hanem a pályázati felhívásnak megfelelően megújuló energiahasznosító berendezés, elektromos áramot termelő napelemes rendszer telepítésével nagymértékben csökkennek az épületek fenntartási költségei is.

A támogatást Magyarország Kormánya nyújtja, a településenként változó, 10-15 százalék önrészt pedig az egyházmegye biztosítja saját forrásból.

Egyházmegyénkben jelenleg is vannak még olyan települések, ahol a hívő közösségnek még nincs saját temploma. Magyarország Kormányának támogatásával a Szeged-Csanádi Egyházmegye a közeljövőben hat új templomot épít Derek­egy­há­za, Hód­mező­vá­sár­hely, Nagy­tőke, Okány, Puszta­szer és Tar­hos településeken, az egyéb közösségi eseményekhez a templomépülethez kapcsolódóan vagy amellett közösségi terek is létesülnek. Az építkezések már folyamatban vannak De­rek­egy­há­zán, Tarhoson és Pusztaszeren.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …