2024. április 23., kedd
FONTOS

Művészeti ösztöndíjat alapítottak, megveszik a relégyár épületét

Két nyílt és egy zárt napirendet tárgyaltak a csütörtök reggeli, rendkívüli testületi ülésen.

Elsőként az egykori relégyár megvásárlásáról határozott a grémium. A testület még 2017-ben döntött úgy, hogy megveszi a város az épületet, melyben közétkeztetési és irattári, raktározási célokra pályáznak. A relégyár 20 éve üresen áll, jelenleg egy multinacionális vállalat tulajdonában van, melynek nincs rá szüksége. A testületi döntést követően megkezdték a tárgyalásokat a cég vezetésével. A város benyújtott egy pályázatot, melyet időközben megnyert “A volt relégyár rehabilitálása” címmel. Így 468 millió forintos támogatást kaptak. Ugyanerre az ingatlanra vonatkozik az a 72 millió forintos támogatás, melynek a címe “Közétkeztetés fejlesztése Gyulán”.

A Magyar Fejlesztési Bank javára be van jegyezve két keretbiztosítéki jelzálogjog. Egy több, mint 12 milliárd forint, valamint egy több, mint 2 milliárd forintos. Emiatt a Magyar Fejlesztési Bank hozzájárulása kell az adásvételhez, hiszen az önkormányzat tehermentesen szeretné megvásárolni az egykori relégyár épületét. Időközben az ingatlanpiaci folyamatok miatt az épület ára 35 millióról 42 millió forintra emelkedett. Az önkormányzatnak az árnövekedéssel is megéri megvásárolni az épületet, hiszen a pályázat is magába foglal 7 millió 350 ezer forintot, amely az ingatlanvásárlásra felhasználható.

A második napirendi pontban a városi művészeti ösztöndíj rendelettervezetéről döntött a grémium. Az önkormányzat idén megkapta a Tehetségbarát Önkormányzat elismerést. 1960-ban, Erkel Ferenc születésének évfordulóján volt egy ünnepi tanácsülés, ahol megalapították az Erkel Ferenc Társadalmi Ösztöndíjat, melynek 1961-ben első ösztöndíjasa Csonka Barna művésztanár lett.

Az ülésen elhangzott, kezdetben négyen kapják meg az ösztöndíjat, de a jövőben nagyobb igény esetén a létszám emelhető lesz. A havi támogatás összege 25 ezer forint lesz egy tanéven át, 10 hónapon keresztül. A rendelettervezetet a testület 13 igennel, egyhangúlag elfogadta, így november 16-án hatályba lép. A kiírást követően lehet pályázni az Erkel Ferenc Művészeti Ösztöndíjra. A beérkezési határidő december 3-a, a képviselő testület pedig december 31-ig dönt a pályázatokról. 2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adják át az első ösztöndíjakat. A tervek szerint ezt követően a tanév elején fogják meghirdetni az ösztöndíjakra a pályázatot, majd november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján adják át az erre érdemesített diákoknak a támogatást.

A grémium zárt ülésen döntött egy termőföld adásvételi szerződés ügyében benyújtott kifogás tárgyában.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …