2024. április 20., szombat
FONTOS

Szüreti mulatság az ÁGOTA Játszóházban

Idén is megtartotta októberi eleji szüreti mulatságát az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, ahol a hagyományőrzés mellett fontos szerep jutott a zenének, a táncnak és az egymásra találásnak is.

A szüreti mulatság története régmúltra nyúlik vissza. Visszaemlékezni a hagyományokra és ápolni a szokásokat mindig bölcs dolog. Az alföldi tradíciókat követve a Szent Mihály napjához legközelebbi időpontot választotta az ÁGOTA Játszóház a szüret megünneplésére.

– Felelevenítettük a múltunkat, amit összekapcsoltunk a jelenünkkel, így nyert értelmet a fogalom jelentése – mondta Kothencz János főigazgató. – A szüret egy olyan társas esemény volt egykoron, amelyen összegyűltek a rokonok, ismerősök, hazatértek a messziről jött vándorok, és közösen, együtt töltötték el az értékes közös időt. Mi is így tettünk, hiszen ezen a jeles napon találkozhatnak egymással az ÁGOTA Játszóházban a családjukból kiemelt gyermekeink, együtt örülnek egymásnak a régi barátok, testvérek, osztálytársak és a játszóházas gyermekeink.

A gyermekek a nevelőszülőkkel együtt érkeztek. A rendezvényt Balogh Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese nyitotta meg. Ünnepi beszédében kifejezte örömét, hogy ilyen sok ember eljött jól érezni magát.

A programsorozat néptánccal indult – az Alföld néptáncainak egyszerűbb lépéseit sajátíthatták el az érdeklődők. A körtáncokat nagyon élvezte gyermek és felnőtt egy­aránt. A néptánc után megpihent a nagy csapat, ki-ki kedve szerint szőlőt préselhetett, és bárki megkóstolhatta a helyben elkészült zamatos mustot. Az önkéntesek a szőlő­felajánláson kívül süteménnyel is készültek a résztvevőknek. Közben kézműves tevékenység folyt, ahol szürettel kapcsolatos alkotások készültek, a legkülönfélébb technikákat alkalmazva. A mulatságot záró szüreti bál tini szórakozó estté formálódott, ahol mai slágerekre táncolt az ifjúság. A szüreti program sikeréhez hozzátartozik az is, hogy baráti kapcsolatok erősödtek meg, új ismertségek születtek, ugyanúgy a gyerekek, mint a nevelőszülők között.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …