2024. április 20., szombat
FONTOS

A képzés egyúttal lelki feltöltődést és megerősítést is jelentett a résztvevők számára

Országos Karitász-tábor Domaszék-Zöldfáson

 

Hagyományosan a Csongrád megyei Domaszék-Zöldfáson rendezi meg a Katolikus Karitász Országos Képzési Táborát, mely idén augusztus 12–16. között zajlott. Az idei, kilencedik seregszemle célja ezúttal is kettős volt: a karitász sokrétű tevékenységével kapcsolatos ismeretek elmélyítése, a tapasztalatok megosztása, valamint a közösségépítés, a lelki megerősödés, megújulás a szeretetszolgálatban.

Minden évben, az egyházmegyei karitászközpontok segítségével invitálják a plébániai önkénteseket a táborba. A 60-70 fős csapatban egyházmegyénket hárman képviselték. A tábor során a lelki és a szervezeti egység építése fontos célkitűzés. Az egységes képzési rendszer azért jött létre, hogy a plébániai szinten működő csoportok ugyanabban a szellemben, ugyan­olyan alapelvek mentén végezzék a feladatokat, és tudják mindig megtalálni a helyes megoldásokat a sokszor embert próbáló helyzetekben.

A képzést ezúttal is a karitász országos központja szervezte, de előadóként, szervezőként és a kiscsoportos műhelymunkák vezetőiként jelen volt több egyházmegye karitász igazgatója, munkatársa is. Több előadást tartott például Nagy Lajosné, a Székesfehérvári, Besenczi Zsolt, a Pécsi és Árvai Ferenc, az Egri Egyházmegyei Karitász igazgatója, valamint Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes is.

Az érintett témák között szerepelt a karitász szervezeti felépítése, története, teológiai háttere, lelkisége, a plébániai közösségek élete, kommunikáció és arculat, programok és rendezvények szervezése, forrásteremtés, adománykezelés és adminisztráció, és szinte az összes tevékenységi terület.

A kiscsoportos műhelymunkák a meg­osztásra nyújtottak alkalmat. A naponta rendezett fórumbeszélgetések során nemcsak az egyéni tapasztalatok átadására, a felmerülő problémák megvitatására, de kérdések megfogalmazására is lehetőséget adott. Jelen volt a táborban Écsy Gábor atya, országos igazgató is, hogy a vezetőség és a zömében vidéki önkéntesek közötti kapcsolatok kiépüléséhez is hozzájáruljon. A záró szentmisét pedig Spányi Antal püspök mutatta be, aki a Magyar Katolikus Püspöki Karban a szeretetszolgálat felelőse, a karitász püspök-elnöke.

Az öt nap alatt természetesen lehetőség nyílt esténként a kötetlen beszélgetésre, a kikapcsolódásra, az egyik délután pedig egy kellemes szegedi városnézésre is.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …