2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Robotok, gépek, algoritmusok – Milyen pályát válasszon a jövő munkavállalója?

Csütörtökön, Békéscsabán rendezték meg a Fiatalok, tiétek a jövő elnevezésű konferenciát, melynek témája a pályaorientáció volt. A rendezvény segítségével olyan jövőképet próbáltak felvázolni, melyben nagy szerepet játszik a jelen pályaválasztása, hiszen az, hogy a fiatalok milyen szakmát választanak, jelentős hatással van a társadalomra és a gazdasági életre.

A konferencia célja az volt, hogy lépéseket tegyenek az egységesebb pályaorientáció irányába, és közös módszertant dolgozzanak ki. Kánai András jövőkutató előadásában elmondta, hogy a mobilinternet, a webes felületek folyamatosan alakítanak át mindent, szerinte a következő generáció már gépekkel, robotokkal dolgozik együtt.

A technikai fejlődés, a gépek széles körű térhódítása azonban minden korosztályra más és más hatást gyakorol. Nemes Orsolya generációkutató előadásában rávilágított arra, hogy ezeknek a változásoknak milyen előnyei vannak, hogyan is lehet ebből profitálni akár 50-60 évesen is.

A konferencia előadói körüljárták azt a kérdést, hogy milyen területeket érdemes fejlesztenie a jövő munkavállalójának. A választ a technológia rohamos fejlődése adta, tehát olyan informatikai szaktudással kell rendelkeznie a jövő munkavállalójának, hogy ő maga is képes legyen hozzájárulni a technika fejlődéséhez például gépek tervezésével, fejlesztésével vagy algoritmusok írásával.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …