2024. április 20., szombat
FONTOS

Sertéspestis: Békés megye közepes kockázatú

Járványvédelmi vadászképzést, ezt követően pedig vizsgát tartottak hétfőn Békéscsabán.

Békés megyében továbbra sem jelent meg az afrikai sertéspestis, viszont Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már felütötte a fejét a járvány. A megyében nincs sok vaddisznó, Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadásztársaság elnöke az eseményen kiemelte, a törzsállomány 1500 példány, a terítékre kerülő állatok száma pedig ugyancsak 1500.

A kormányhivatal 2017 augusztusában kötött együttműködési megállapodást az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetével a XXV. Országos Vadásznapon, Mezőberényben.

A megállapodás célja az volt, hogy a felek hozzájáruljanak Békés megye területén a vadgazdálkodás fejlesztéséhez, a vadászati tevékenység vidéki gazdaságban betöltött szerepének erősítéséhez, valamint a vadásztársaságok működésének elősegítéséhez és a vadászattal összefüggő foglalkoztatás bővítéséhez.

A járványvédelmi vadászképzés egyik fő vonulata abból adódott, hogy megjelent egy országos főállatorvosi határozat, ami kötelezettséget szab mind a hatóságra, mind a vadászati jogosultsággal rendelkezők számára. A területeket alacsony, közepes és magas kockázatú térséggé nyilvánítják. Békés megyében a vadászterületek 10 százaléka alacsony, míg 90 százaléka – a román határ közelsége miatt – közepes kockázatú területnek számít.

A vadászok a délelőtt folyamán hasznos információkat hallgathattak meg a betegség terjedéséről, annak az élettanáról, valamint a megelőzési lehetőségekről. Ezután vizsgát tettek, melynek sikeres teljesítése után átvehették az erről szóló tanúsítványt.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …