2024. április 19., péntek
FONTOS

Vádemelés a Veszely csárdánál történt halálos baleset ügyében

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 63 éves gyulai férfival szemben, aki idén áprilisban Békéscsaba külterületén, a Veszely csárdánál teherautóval ütött el két idős nőt – tájékoztatott Berg Márta megyei főügyész-helyettes.

A vádlott 2018. április 19. napján 10 óra után egy tehergépkocsit vezetve közlekedett a 44-es számú főúton, Békéscsaba lakott területén kívül, a Veszely csárdánál Gyula felől Békéscsaba irányába a külső forgalmi sávban 54 km/óra sebességgel. Ekkor kezdte meg az úton az áthaladást – a vádlott haladási irányát tekintve neki balról jobbra a két buszöböl között – gyalogosan egy 75 éves és egy 86 éves idős nő.

A gyalogosok áthaladására az úttesten jelzőlámpa nincs kihelyezve, kijelölt gyalogos átkelőhely, terelősziget nem került kialakításra; a baleset helyszínétől mintegy 50 méterre gyalogos felüljáró ível át az úttest fölött 45-45 lépcsőfokkal. A vádlott a gépjárművel nem a kellő figyelemmel közlekedett, s emiatt a külső forgalmi sáv közepén elütötte a sértetteket. A két idős nő a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy egyikük a helyszínen, míg másikuk 2018. május 06. napján a kórházban elhalálozott.

A vádlott megszegte a KRESZ 43.§ (4) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a vezetőnek fokozottan ügyelni kell az úttesten egyedül áthaladó, koruk miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának megóvására.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tétel 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 600.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …