2024. április 20., szombat
FONTOS

Erős turisztikai kampányba kezd Gyula 2019-ben

Több fontos témát tárgyalt a grémium a decemberi testületi ülésen a városháza dísztermében. Az első interpellációt Kiss Tamásné képviselő nyújtotta be, amely a lombhulladékokról szólt. Többen jelezték a körzetében, hogy ideje lenne elszállítani a leveleket, hiszen ezeket régen összegyűjtötték az utak szélére, de csak egy részét vittek el.

Kiss Tamásné kiemelte, a Temesvári út és a szervizút közötti szakasz érintett ebben a témában. A reggeli órákban a Közüzem munkatársai megtisztították az adott szakaszt. A képviselő emellett kitért arra, hogy a Gyöngyvirág téri lakóparknál zebra hiányában nehéz az átkelés. Az átkelő a jövő évi körzeti karbantartási keret terhére valósulhat meg.

Durkó Károly képviselő Bodoky Zoltán, egykori országgyűlési képviselő sírhelyét kiemelt emlékhelyként való nyilvántartását, és ezzel örök megváltását kérte és kapta meg a testülettől.

Csengeri Lajos képviselő kiemelte, hogy a városban ingázó tollfelvásárló hangosbemondó autó zavarja a helyieket. A grémium ezen az ülésen tárgyalta azt a rendeletet, mely megoldást adhat erre a problémára. A jelenleg hatályos szabályozás nem tartalmaz szankciót, viszont 2019 január elsejétől büntetni fogják ezt.

A testület többek között elfogadta a jövő évi munkatervet, melyben az időpontokat, illetve az előre látható napirendeket rögzítették.

Az ülésen döntöttek a közterület-használat átszervezéséről is. Új döntést kellett hozniuk a közterület-használat rendjéről és a helyi zajvédelmi szabályzatól.

Az ülésen szó volt az elmúlt tíz évben ditzingeni példára megvalósuló Hetedhét Játékváros megrendezésének támogatásáról is, melyet az önkormányzat több, mint 5 millió forinttal segít.

A grémium tárgyalt a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjak költségvetési fedezetének biztosításáról, amely 1 millió 800 ezer forintot tesz ki a jövő évre. A szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok gyermekeit havi 13 ezer forinttal támogatják. A gyulai önkormányzat és a magyar állam 6000-6000, a Békés Megyei Önkormányzat pedig 1000 forint biztosít.

Az ülésen feladatellátási szerződést kötöttek Bakó Beáta fogorvossal az 1. számú felnőtt fogorvosi körzet feladatainak ellátására január elsejétől.

A grémium döntött az egykori “kismozi” megvásárlásáról is, amely 66 millió forintba kerül. A 48-as utca és a Béke sugárút sarkán lévő épületet a városvezetés az ifjúság használatába szeretné adni. A Gyulai Ifjúsági Központ székhelye átkerülne ide a Kossuth utca 19 alól, melyet a továbbiakban újra az Erkel Ferenc Múzeum hasznosítana. Az új ingatlan egyes részeit a város használatba adná olyan ifjúsági szervezetek számára, akik többek között beltéri sportolási lehetőségeket tudnak kialakítani akár sérült fiatalok számára is, valamint zeneműhelynek, hangstúdiónak is lehetne használni.

Az idei év utolsó testületi ülésén a jövő évi turisztikai marketing tervet is elfogadta a grémium. A cég célja, hogy 10 év múlva Gyula nemzetközi minősítésű gyógyvízzel rendelkező fürdőjének és igényes rendezvényeinek köszönhetően külföldön is ismert gyógydesztináció legyen. A romániai kampányok mellett a jövő év elején marketingkutatást végeznek a szerb és a lengyel piacon, a későbbiekben pedig kampányokat is terveznek.

A testület zárt ülésen döntött a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázatok elbírálásáról.

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …