2024. április 23., kedd
FONTOS

Az egykori Igazságügyi Palota épülete is a Megyei Értéktárba került

Csütörtökön, a Megyeházán mutatták be azt a 15 értéket, melyet a Békés Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén fogadott el, ezzel a megye felvett értékeinek száma 52-re emelkedett. A felvett értékek között szerepel többek között az egykori Igazságügyi Palota épülete, a Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye, a Szarvasi Arborétum, illetve Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége.

A Munkácsy Mihály Múzeum jelentős műtárgy-együttese a Munkácsy relikvia- és festménygyűjtemény, mely 576 tárgyat és dokumentumot, valamint 10 festményt foglal magába.

Az egyesület 1914-re építette fel a Közművelődés Házát, ami kiállításoknak, előadásoknak, hangversenyeknek helyet adó nagytermet, a Múzsák termét, illetve könyvtárat és műtermet foglalt magába. A Wagner Gyula tervezte épületet, az egykori Igazságügyi Palotát négy év építkezés után, 1899. október 1-jén adták át. A törvényszék épületének belső kertje értékes faállománya miatt helyi jelentőségű természetvédelmi terület, mondta el Erdész Ádám.

A Békés Megyei Értéktár felé bárki ingyenesen és önként kezdeményezheti nemzeti érték felvételét.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …