2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Mozgás-gyógyszer

A Gál Ferenc Főiskola gyulai Egészség- és Szociális Tudományi Kara 2018. november 28-án a Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű programsorozat keretén belül rendezte meg az A prevenció jelentősége az egészségmegőrzésben című konferenciát. A konferencián a kiégésről, az emlőrákról, valamint az idős­kori pszichiátriáról hallgattak előadást az érdeklődők.

Ebben az évben, a főiskola gyulai karán a prevenció, vagyis a betegségmegelőzés fontosságáról értekeztek a konferencián résztvevők, hiszen a különböző testi, lelki megbetegedések kialakulásának megakadályozása a tudományos és a mindennapi életben egyaránt fontos kérdéseket vet föl.

Az emlőrák ma, avagy a gyilkos legyőzhető?! – Az onkológus sosem adja fel! címmel tartott prezentációt Bánhegyi Róbert János osztályvezető-helyettes főorvos. Előadásában ismertette az ország jelenlegi helyzetét az emlőrákos megbetegedések számát illetően. Évente közel 7000 megbetegedést dokumentálnak, további 2000-2500 beteg veszti életét, viszont ez még mindig egy javuló tendenciát mutató arány, melyet az Onkoteam rendszer létrehozásának is köszönhetünk. Ez egy olyan onkológusokból álló csapat, akik közösen döntenek egy-egy eset célzott kezelését illetően, mivel ahogy a doktor úr is megfogalmazta, a mellrák elnevezés helyett pontosabb lenne a „mellrákok” kifejezés, hiszen rengeteg különböző ráktípus létezik, melyek más és más kezelési módot igényelnek.

A betegség kialakulásában kevés szerepet játszik a genetika, sokkal jelentősebb szereppel bírnak a káros szokások, szenvedélyek, vagy a fokozott táplálék- és telítettzsír-bevitel, illetve az emiatt kialakuló diabétesz.

Bánhegyi doktor prevenciós megoldásként legfőképpen a rendszeres szűrővizsgálatot, továbbá a folyamatos testmozgást emeli ki, mindenek előtt a „mozgás-gyógyszert” ajánlja betegeinek is.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …