2024. április 20., szombat
FONTOS

Az út eltakarításához seprűt, hólapátot és útszóró sót is biztosítanak a társasház lakóinak

Január 1-jétől lépett érvénybe az a rendeletmódosítás, miszerint a társasházak lakóközösségének feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés a házuk előtt. A társasházkezelők, illetve elsősorban a közös képviselők kötelezettségei közé tartozik az ehhez szükséges eszközök beszerzése a ház lakói számára. A háztulajdonosok számára biztosítják például a seprűt, hólapátot, az útszóró sót is.

A ház előtti utak tisztításáért általában a lakóközösség megbíz egy külső személyt, de arra is van példa, hogy az erős, jó egészségben lévő családtag végzi a takarítást. Amennyiben a háztulajdonosok elmulasztják a ház előtt lévő út megtisztítását, és a közterület munkatársai észreveszik ezt, először csupán felszólításban részesítik a ház lakóit, majd amennyiben nem történik változás, pénzbírságot szabnak ki. A síkos út miatt bekövetkezett személyi sérülések esetén is a háztulajdonosok tehetők felelőssé.
Harmati Imre közös képviselő elmondta, vannak olyan lakóközösségek, amelyek fontosnak tartják a környezet kímélését is, így az ammónium-nitrát helyett műtrágyát használnak a síkosságmentesítéshez. A műtrágya nem marja fel a talajt, és a tavasszal kihajtó növények számára is tápanyagul szolgál.

A hóeltakarításra és síkosságmentesítésre nincs külön szabály, a háztulajdonosok maguk döntik el, hogy milyen eszközöket választanak, leggyakrabban a hó eltávolítása után útszóró sót használnak.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …