2024. április 18., csütörtök
FONTOS

A várfürdőben tartanak szűrővizsgálatot a Gyermekdiabétesz Nap alkalmából

Magyarországon több mint 10 éve rendezik meg azt az eseményt, mellyel megemlékeznek az ország első gyermekére, aki 1922 január 14-én, röviddel az inzulin felfedezése után, megkapta azt az injekciót, mely megmentette az életét. A Gyermekdiabétesz Nap az inzulin felfedezésének, illetve a cukorbetegségben szenvedő fiatalok ünnepe.

Az ünnep lehetőséget biztosít az ország gyermekkórházainak, egészségügyi dolgozóinak arra, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegség veszélyire, tüneteire, illetve nyilvános szűrővizsgálatokat tartsanak. Idén az Országos Gyermekdiabétesz Napon több mint 25 gondozó és család képviselte magát a fővárosi rendezvényen.
A cukorbetegség bármilyen életkorban kialakulhat, legészrevehetőbb tünete a megnövekedett folyadékbevitel, az ehhez kapcsolódó fokozott vizeletürítés, illetve a súlycsökkenés, vagy a rossz közérzet.

A cukorbetegség kialakulása nemcsak a gyermekre, hanem az egész családra is hatással van. Hiszen a betegséggel járó életmódváltás, a folyamatos odafigyelés, a vércukorszint-mérés a mindennapi életük részévé válik.

A Gyermekdiabétesz Nap kapcsán a Gyermekosztály január 19-én, a Gyulai Várfürdőben fog létrehozni egy olyan standot, ahol a fürdő vendégei számára nyújtanak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek különböző szűrővizsgálatokon, például vércukorszint-mérésen.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …