2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Egyedülálló a német nyelvoktatás a gyulai óvodában

Német nyelven zajlanak a foglalkozások csütörtök délelőtt a gyulai Németvárosi Óvodában. A gyerekek ezeken a felvételeken az aznapi időjárásról, az évszakokról és a hét napjairól beszélgetnek. Az intézményben lényegében a kétnyelvűség uralkodik, bizonyos tevékenységeket csak németül folytatnak, egész nap nagyjából fele-fele arányban használják a magyar és a német nyelvet.

Szilágyiné Solymosi Mária, az óvoda vezetője elmondta, a gyerekek közül a legtöbben német nemzetiségi osztályba mennek tovább, így érik be igazán az itt folyó munka. Kérdésünkre válaszolva kiemelte, az angol nyelv tanulását is fontosnak tartja, azonban hangsúlyozta, szerinte érdemesebb előbb a nehezebbnek számító némettel megismerkedni, mert utána az angol is könnyebben megy.

A németvárosi óvodát 1893-ban alapították, egy jelentős szünet után 1956-tól lehetett ismét németül beszélni az intézmény falai között. A fő cél a német nyelv és a német nemzetiségi hagyományok alapjainak a megismertetése. Ezt a munkát 11 német nemzetiségi diplomával rendelkező óvodapedagógus végzi, ami országosan is egyedülállónak mondható.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …