2024. április 24., szerda
FONTOS

Az elhurcolt magyarországi németekre emlékeztek Eleken

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából Magyarország Kormánya emlékünnepséget rendezett Eleken. Az esemény a Sarlós Boldogasszony templomban szentmisével kezdődött, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tartott. Kiemelte, azt kell tapasztalni a mai világban, hogy képes az emberi történelem újabb borzalmakat, aljasságokat produkálni.

A szentmisét követően a “Kiűzetés” emlékműnél Pluhár László, Elek polgármestere emlékezett, felelevenítve a település történetét, valamint szólt az elhurcoltakról.

A Magyar Országgyűlés 2013-ban úgy döntött, hogy január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánítja. A megemlékezést mindig más helyszínen tartják, kifejezve ezzel, hogy Magyarország Kormánya osztozik a helyi közösségek fájdalmával – hangzott el az eseményen.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte, Elek lakossága megszenvedte a történelmet, majd hozzátette, a hivatalos elnevezés kitelepítés volt, de ez a szó messze áll az igazságtól. Valójában a magyarországi svábok megbélyegzését, megalázását, kifosztását és elűzését jelentette.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …