2024. április 19., péntek
FONTOS

Magyar-román vízügyes beruházás a határ két oldalán

Sikeresen nyújtott be közös pályázatot a gyulai és a nagyváradi központú vízügyi igazgatóság – derült ki szerda délelőtt, a fürdővárosban megrendezett eseményen. Magyar oldalon a szanazugi árvízvédelmi központ fejlesztése szerepel a tervek között, a határ túloldalán a tulcai zsilip korszerűsítése mellett vízgépészeti berendezéseket újíthatnak meg.

Közös céljuk az árvíz-védekezés hatékonyság, illetve a mentesített ártéri öblözetek árvízvédelmi biztonságának növelése. Emellett nagy hangsúlyt kap az árvíz-védekezés infrastrukturális létesítményeinek korszerűsítése, fejlesztése.

A tulcai zsilip a Körösök romániai vízgyűjtő területén található, 1902-ben épült a Kölesér- és Felfogó csatorna torkolatánál.

A Szanazugi Árvízvédelmi Központ 1959-ben épült, a Fekete- és a Fehér Körös összefolyásánál található. Az épület gyakran beázik, korszerűtlen, nyílászárói, burkolatai, vizesblokkja, fűtési rendszere elavult.

A beruházásra elnyert támogatás összege több, mint 624 millió forint, melyből a magyar oldalon 213 millió forint, román oldalon pedig 411 millió forint áll rendelkezésre. A projektet 2020 június 30-ig kell megvalósítani.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …