2019. február 16., szombat
FONTOS

Zarándoklat a Kolontár-devecseri Szentkúthoz

A vörösiszap katasztrófától megmenekült Kolontár-devecseri Szent­kút­hoz látogatott zarándokok egy csoportja október 13-án a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozatának szervezésében.

A résztvevőket a bakonygyepesi Áment Márton helytörténész kalauzolta. A Szentkút a Kolontár és Devecser közötti mezőn, a Torna patak jobb partján, a vasúti sínpár mellett található. A Szűz­anya tiszteletére kialakult kegyhely a környékbeliek ismert zarándokhelye volt már az 1800-as évek eleje óta. A szerencsétlenség során a lúgos áradat 300-400 méter szélességben hömpölygött a gátszakadást követően, és a patak medre is színültig megtelt. Csodálatos mon azonban a Szentkút fölé emelt kápolna – benne a Szűzanya szobrával és a közelében található kegytárgyakkal együtt – sértetlen maradt.

A magasabban lévő mező és a patak medre is vörös volt, a Szentkút környezetét viszont zöld fű övezte, ahova nem folyt be a vörösiszap.

Két évvel később a Szentkúthoz zarándokló hívek egy felemelt-, kitárt karú, mintegy a szerencsétlenségnek megálljt parancsoló angyalt ábrá­zoló szobrot állítottak a Szentkút és a Torna patak közötti területen.

 

Nézze meg ezt is:

Megújulnak az egyházmegye fenntartásában lévő óvodák

A Békés és Bács-Kiskun megyei óvodák után megkezdődik a Csongrád megyében lévő egyházi fenntartású óvodák …