2024. április 19., péntek
FONTOS

A megye fejlesztésének motorja lehet az infrastruktúra megújítása

Grábics Ágnes, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője beszélt a Békés megyére vonatkozó, elmúlt egy évben jelentkező gazdasági növekedésről a kamara gazdasági évnyitóján, Békéscsabán. A térség korántsem szerepel előkelő helyen, ugyanakkor pozitív irányba indultak el a gazdasági mutatók.

A megyében is növekedtek a bérek, valamint 3000-el több ember dolgozott 2018-ban, mint egy évvel korábban.

A KSH osztályvezetője kiemelte, Békés megye továbbra is meghatározó a mezőgazdaság területén. Elmondta, hogy a területek adottságai kedveznek az állattenyésztésnek, 2017. december 1-jén a gazdálkodók 61 ezer szarvasmarhát, 244 ezer sertést, 73 ezer juhot és 2,1 millió baromfit tartottak. Ez utóbbiak közül Békés megye rendelkezett a legnagyobb pulyka állománnyal, 545 ezerrel.

Elhangzott, hogy Békés megyében 9%-al több lakást építettek tavaly, az azt megelőző évhez képest. Ez 114 új lakást jelent, melyek 23 %-a Békéscsabán található, 68%-a a többi megyei városban, 9 % pedig a községekben. Az építkezők között döntő többségben voltak a magántulajdonosok.

A megyében a turizmus is növekedett egy év alatt. 2018-ban összesen 8909 férőhely várta a vendégeket a Békés megyében található szállodákban. A legtöbb vendégéjszaka Gyulán realizálódott, a teljes megyei vendégforgalom 52 %-a a fürdővárosban zajlott, itt jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken, szám szerint 388 510-at, a sort Orosháza 81 600-zal folytatja.

Az eseményen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, kiemelten kell kezelni a világ változásaihoz, például a digitális átalakuláshoz való igazodást, a képzések felerősítését, a finanszírozási források fenntartását, és általában a modern technológiáknak a gazdaságba való beemelését.

Lázár János országgyűlési képviselő, kormánybiztos a megye munkaerő megtartó képességének a növelését tűzné ki elsődleges célként. Elmondta, a kormánynak eddig nem volt lehetősége olyan, kiemelten nagy beruházást támogatni a megyében, mint például a kecskeméti vagy a debreceni autóipari beruházás, ugyanakkor a jövőben prioritásként fogalmazták meg, hogy Békés megyében akár gépipari vagy egyéb típusú befektetések valósuljanak meg. Elmondta, javaslattal fordul Orbán Viktorhoz, a Déli Vasút projekt megvalósítására, mely Pécs, Szabadka, Szeged, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Debrecen és Nagyvárad vasúti összeköttetésének villamosítását jelenti, ahol 160 kilométer/ órás sebességre alkalmas pályán járhatnak a szerelvények. A tervezetben lehetőség nyílik gyulai elágazásra is, mely a fürdővárost Nagyszalontával és Nagyváraddal kötné össze.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról számolt be, hogy a gazdasági folyamatok pozitív irányba indultak el, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások terén még mindig mutatkozik lemaradás.

Az eseményen bemutatták a kamara TOP 100-as kiadványát is, melyben megyénk gazdaságának főbb jellemzőit, a legsikeresebb vállalkozások eredményeit összegzik. Orosz Tivadarral a Híradó után, a 3Témában értékeltük az eseményen elhangzottakat.

Nézze meg ezt is:

Gyula Tv Híradó 2024. 04. 12.

Témák: – A város tíz pontján, összesen 255 millió forintból újulnak meg utak, útszakaszok és …