2024. április 24., szerda
FONTOS

Békéscsabán az Országos Innovációs Fórum konzultációsorozat

Az innováció vonzóvá, érthetővé és széles körűen hozzáférhetővé tétele a cél – hangzott el az Országos Innovációs Fórum elnevezésű konzultációsorozat szerdai, békéscsabai rendezvényén. Ezzel Békés megye is csatlakozott az egy hónapon át tartó programsorozathoz, mely összesen 25 helyszínen, az összes megyét bevonva nyújt lehetőséget a hazai kis- és közepes vállalkozások, illetve a tudásközpontok képviselőinek szakmai véleményük, igényeik, javaslataik azonnali, online kinyilvánítására is. Erre azért van nagy szükség, mert 2020-ban jár le az ország innovációs stratégiája, hívta fel a figyelmet a szaktárca főosztályvezető-helyettese. A következő ciklusban, 2021 és 2027 között pedig új koncepcióra lesz szükség.

Magyarország az összetett innovációs index alapján az Európai Unióban jelenleg a 21. helyen áll, főleg a kis és középvállalkozók innovációs aktivitásának hiánya miatt. Az olyan Békés megyei szervezetek, mint a felsőoktatási-, költségvetési intézmények és vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs céllal az elmúlt három évben 72 projekt keretében 5,7 milliárd forint támogatást kaptak. Országos szinten Budapesttel együtt vizsgálva a megyék közül ezzel Békés a 17. helyen áll.

Az előadások célja volt az is, hogy a különböző kutatás-fejlesztési innovációs pályázati konstrukciók ismertetésével erősítsék a vállalatok versenyképességét – fejtette ki Szabó István innovációs és általános elnökhelyettes.

Az előadások közben a résztvevők interaktív módon a mobiltelefonjuk segítségével egy online felületen szavazhattak az egyes tervezetek fontosságáról. Az igények felmérésének segítségével szakmai párbeszéd alakult ki, mely hozzájárulhat a térség felzárkóztatásához is.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …