2024. április 24., szerda
FONTOS

Pilinszky művet dolgozott fel a táncszínházi előadás

A hétfői előadás kezdetén a termékenységet valamint az áteredő, eredeti bűnt szimbolizálja az almákat világra hozó nő.

A Bibliában ugyanis a tiltott gyümölcs elfogyasztását követően az egész emberiségre hagyományozódott a kegyelem nélküli, bűnös állapot. Többek között ilyen bibliai motívumokat jelenített meg a Feledi Projekt Pilinszky János Szálkák című kötete inspirálta produkció. Az előadás során a klasszikus és a modern balett lépéseit kiegészítették a különböző díszletelemek, kellékek, mint amilyen az alma, a kost ábrázoló fejdísz, vagy a több méter hosszú piros fonal.

Az előadás tehát nem a verseket dolgozza fel, hanem azok gondolatvilágát, üzenetét próbálta átadni a közönség számára. A születéstől az önálló öntudatra ébredésen át az egész emberi életet mutatja be Feledi János koreográfiája. Többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan illeszkedünk a világba, hol tart a személyiségünk és a lelkünk fejlődése, illetve jelen világunkban mit is jelent Pilinszky költészete.

A Várszínházba látogatók ezáltal nemcsak Pilinszky János érzésvilágához, de önmaguk szeretetéhez, megismeréséhez is közelebb kerültek.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …