2024. április 23., kedd
FONTOS

Békés megye gazdasági felzárkóztatásáról is szó esett a KKV Konzultáción

A gazdaságfejlesztési források tervezéséről tanácskoztak szerdán, Békéscsabán. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve, a területi kamarák bevonásával országos KKV Konzultációt szervezett.

Az esemény célja az, hogy a hazai kis és középvállalkozói szektor képviselőivel olyan személyes egyeztetésre kerülhessen sor, ahol a szakpolitika első kézből ismerheti meg a vállalati igényeket. Ezzel is segítve a 2021-27-es EU-s gazdaságfejlesztési források megtervezését.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte, a gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhetően országosan 188 ezer munkahelyet védett meg a kormány 31 milliárd forintnyi támogatással. Békés megyében 95 százalékban mikro-, kis- és középvállalkozások vették igénybe a program nyújtotta segítséget. Ennek köszönhetően 844 millió forintból 5512 ember állását sikerült megmenteni. Ehhez hozzájárul az is, hogy a nemzetközi felmérések alapján a koronavírus-elleni védekezésben az ország az Európai Unió tagállamaihoz viszonyítva a 4. legsikeresebb helyen szerepel. Ennek jövőbeli vonzata lehet a gazdaság fellendülése.

Hozzátette, a felnőttképzési rendszer átalakulásával a kormány még szélesebb körben tudja támogatni a képzésben résztvevőket. További cél a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kiírt GINOP pályázatok átfutási idejének gyorsítása. Az Új Nemzedék elnevezésű EU-s csomag révén pedig a következő három év folyamán eddig soha nem látott fejlesztési összegek érkeznek Magyarországra, emelte ki György László államtitkár.
Ezek mellett fontos a Békéshez hasonló felzárkóztatni kívánt megyék többlettámogatása is.

A magyar gazdaság sikeréhez szükséges az exportkereslet és versenyképes hazai kínálat biztosítása. Így a rendezvényen szó esett a Románia és Magyarország közötti kapcsolat erősítéséről is, mely szintén hozzájárulhat Békés megye gazdasági felzárkóztatásához.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …