2021. március 4., csütörtök
FONTOS

A mértékletes ivás véd a demenciától

Egy német kutatás szerint kisebb valószínűséggel fejlődik ki demencia azoknál az idős embereknél, akik egy-két italt elfogyasztanak naponta – idézte hétfőn a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

A tanulmányba 3200, 75 év feletti német embert vontak be, akiknek egészségi állapotát 18 hónap, majd 3 év elteltével kontrollálták a mannheimi Mentális Egészség Központi Intézetének munkatársai.
A kutatók Siegfried Weyerer vezetésével azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van az alkoholfogyasztás, az ital típusa (bor, sör és égetett szeszek), valamint a szellemi leépülés megjelenése között. A szakemberek hangsúlyozták, hogy mérsékletes alkoholfogyasztásról van szó, mert az alkohollal való visszaélés mindenképpen káros az egészségre és rontja a memóriafunkciókat.
A felmérés résztvevői közül 217-nél alakult ki demencia, ám azok körében, akik mértékletesen fogyasztottak alkoholt, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel, mint a teljesen absztinenseknél. Az Alzheimer-kór felbukkanásának kockázata 40 százalékkal volt alacsonyabb az első csoportba tartozók között.
Az elmúlt 31 évben a mérsékelt alkoholfogyasztás és a kognitív funkciók közötti kapcsolatot 71 tanulmány vizsgálta, összesen 153 856 ember bevonásával. A vizsgálatok többsége azt állapította meg, hogy a mérsékelt ivás csökkenti a demencia kockázatát. Az eredeti tanulmányt az Age and Ageing című szakfolyóiratban tették közzé.

MTI

Nézze meg ezt is:

Februárban rendezték meg az Implom helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét

Az elmúlt napokban zajlott le az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntője, mely megmérettetés …