2024. április 19., péntek
FONTOS

Gyulai áru a polcokon

A közétkeztetés után a helyi boltok polcain is megjelennek a Gyula környékén előállított mezőgazdasági termékek. Mindezt péntek délelőtt jelentette be Alt Norbert alpolgármester, miután elhelyezték a Gyulai Termékpolc rendszer emblémáját az egyik lakótelepi abc áruház falán. Az önkormányzat létrehozott egy olyan termelői adatbázist, melynek tagjait ajánlja a programban részt vevő boltok számára.

– Sok esetben a gyulaiak sem ismerik azokat termékeket, melyeket itt élő emberek állítanak elő. Ezen szeretnénk változtatni. Azt nem mondom, hogy a termékpolc rendszer megoldja az ágazat problémáit, de a szemléletváltáshoz hozzájárulhat – mondta Alt Norbert.

Gyulán egyelőre hét üzlet vesz részt a programban. Tyetyák Magdolna, a programban négy üzlettel részt vevő lánc ügyvezetője elmondta, a répát, az uborkát, a hagymát és a zöldséget is gyulai termelőktől veszik.

– Reméljük, erősíteni tudjuk a helyi kapcsolatainkat a helyi vállalkozásokkal, és garantálni tudjuk a vásárlóknak a friss és jó minőségű árut – hangsúlyozta Tyetyák Magdolna.

A városban a kezdeményezés annyiban nem számít újdonságnak, hogy a város 2010. őszén felállt, új vezetése komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a környék jó minőségű termőföldjei ne maradjanak parlagon. Másrészt az itt élők maguk is szívesen fogyasztják a gyulait. A vásárlók egy része akkor is hajlandó megvenni a magyar terméket, ha az valamivel drágább, mint a külföldi.

A termékpolc rendszernek nagy előnye lehet, hogy a külföldön gerjesztett élelmiszerbotrányok, mint a legutóbbi uborkaválság hatásait valamelyest kiküszöbölhetik, hiszen a vásárló és a termelők között szinte közvetlen, bizalmi kapcsolat épülhet ki.

Még több képet talál Galéria rovatunkban!

Nézze meg ezt is:

133 bonbont bírált a szakmai zsűri Gyulán

  2023-ban hívták életre először azt a bonbon versenyt, mely a májusi pálinkafesztivál egyik fontos …