2024. április 19., péntek
FONTOS

Nem prédálták el Brédát

 

Lökösháza mellett újul meg egy 1810-ben épült, klasszicista kastély.

A turizmus jegyében újítják fel a Lökösháza előtti úton található Bréda kastélyt, amely máig valószínűsíthetően 1810 körül Vásárhelyi János Arad vármegyei alispán építtetett. A kastélynak a háború után több tulajdonosa is volt, jelenleg egy kecskeméti nonprofit kft. három résztulajdonossal Gillich Kristóffal, dr. Megyeri Zsolttal és Zámbó Andrással az élményturizmusra, a hungaricumokra és a fényfestészetre építve hoz létre kulturális központot.

A teljes felújítás során nemcsak régi pompáját kapja vissza az épület, de kulturálisan is megújul. A projekt hat éve van előkészítés alatt, és az új Széchenyi tervnek köszönhetően márciusban elindult a beruházás, melynek összértéke közel 340 millió forint. Ez a tervek szerint 2012. áprilisában fejeződik be. Megyeri Sándor elmondta, az elmúlt hat évben azért dolgoztak, hogy ezt a különleges építészeti remeket olyan formába hozzák, hogy méltán csalogassa ide a turistákat, akár külföldről is.

– Értéket menteni, értéket megőrizni – Zámbó András ezt tartotta a legfontosabbnak, és bízik benne, hogy a régió kiemelkedő turisztikai látványossága lesz a kastély.

A megszépülő kastély mellett országosan is kiemelkedő lesz az a fényfestészeti látványosság, melyet egy olyan budapesti cégtől rendeltek meg a tulajdonosok, amely többek között dubai, ausztráliai és számos más országbeli referenciával rendelkezik. A néhány évre visszatekintő új művészeti irányzat már a XXII. századot idézi. Videónkból még többet megtudhat.

Galéria rovatunkban még több képet talál.

Nézze meg ezt is:

133 bonbont bírált a szakmai zsűri Gyulán

  2023-ban hívták életre először azt a bonbon versenyt, mely a májusi pálinkafesztivál egyik fontos …