2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Máj Way a Vár körül

 

Gyulán olyan fesztivált rendeznek a hétvégén, amelytől azt várják a helyiek, hogy ha az ember meghallja a város nevét, ne csak a kolbász, vagy a vár és a fürdő jusson az eszébe, hanem a máj és a kenőmájas is.

Három napig a máj játssza a főszerepet a várkertben. Reszteltmáj, hideg májas és számtalan finomság volt szombat délelőtt a bográcsokban és az asztalokon. Pedig sokan tartanak ezen ételek elkészítésétől nyáron, mondván, megromolhat. Pedig semmivel sem romlandóbb, mint például a hús.

A finom máj elkészítésének titkát Ambrus György, a Békés Megyei Gasztronómiai Szövetség gyulai elnöke osztotta meg: „A májnál nagyon fontos dolog, hogy a sót mindig a végén tegyük hozzá, ugyanis tudjuk, ha a sót bármiféle anyaghoz hozzáadjuk, kivonja a vizet, a májból azt a közel 65% víztartalmat, és csak a májszerkezet marad meg, amitől keménnyé válik és olyan lesz, mint a cipőtalp.”

Prohászka Béla, a  Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerint arra kell törekedni, hogy először érték legyen a máj és ne egyből hungarikum:  „Attól hungarikum, hogy a legértékesebb, a legkülönlegesebb. Törekedjünk arra, de ne 1-2 éven belül. Ezt ki kell dolgozni, ennek az értéknek a helyét meg kell találni ebben a piramisban.”

A rendezvényről készült videónkból még többet megtudhat, valamint nézze meg képgalériánkat is!

Nézze meg ezt is:

133 bonbont bírált a szakmai zsűri Gyulán

  2023-ban hívták életre először azt a bonbon versenyt, mely a májusi pálinkafesztivál egyik fontos …