2024. április 20., szombat
FONTOS

Újraéled a növényzet a Kígyósi-puszta kunhalmain

Az Alföldön szórványosan előforduló erdélyi gyöngyperje (Melica transsylvanica) kis állománya került elő a Kígyósi-puszta kétegyházi határrészén álló, művelésből kivont kunhalomról – tájékoztatta a Gyula Tv-t Forgách Balázs tájegységvezető.

A pusztán 62 kunhalom található, melyek közül 2 nagy (8-10 m), 13 közepes (3-5 m) és 47 kicsi (0,5-1,5 m). A halmok zöme, a védett terület déli részére,  a kétegyházi határrészre koncentrálódik. Az elmúlt 10 évben, a korábban művelésbe fogott halmok fokozatosan kikerültek a használat alól, s mára már egyetlen szántott halom sincs a puszta természetvédelmi oltalom alatt álló részén.

A háborítatlanságnak köszönhetően az eredeti vagy azt megközelítő növényzet lassan, de biztosan újra  birtokba veszi a kurgánokat. Ennek egyik kiemelkedő eseménye az erdélyi gyöngyperje megjelenése. Ez, az Alföldön szórványos előfordulású növény, mely a  száraz gyepeket kedveli, a jelenlegi megtalálási helyéhez legközelebb a Lökösháza és Mácsa határán található Tatárhalomról ismert.

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …