2024. június 15., szombat
FONTOS

A kreativitás és a magas kultúra megismerése a fő irányelv

 

Tartalmasan telt a Dél-alföldi Talentum Akadémia diákjainak első teljes napja. A délelőtti, és a kora délutáni órákban előadásokat hallhattak, este pedig kulturális programok keretében adták át magukat a programoknak.

A fiatal talentumok reggeli után a Harruckern János Közoktatási Intézmény konferenciatermébe vették útjukat, hogy meghallgassák Czégé Zoltán, a PI Europe magyarországi képviselőjének előadását arról a tesztrendszerről, amelynek köszönhetően kiválasztották a jelen lévő 63 diákot a több mint 3500 Békés megyei, idén érettségiző középiskolás közül.

Ezt követően Czégé Zoltán a három kisebb csoportra osztotta a hallgatókat, hogy személyenként részletezze a kitöltött teszt eredményeit. Ennek keretében a diákok részletes jellemzést kaptak adottságaikról, például hogy mennyire értek el magas értékeket a dominanciaskálán, a társadalom egészéhez képest mennyivel extrovertáltabb személyiségek, vagy a krízishelyzetekben elkerülhetetlen stresszhelyzeteket mennyire tudják kezelni.

Kora délután Barkász Sándor, a Delta Akadémia alapítója az innováció és a cégépítés egymásra hatásáról beszélt a hallgatóknak. Előadása elején kifejtette, hogy szerinte kétféle előadótípus létezik: az egyik hosszasan készül a megtartandó beszédére, megtervezve annak minden percét és lényegi elemét, míg a másik a kreatívabb típus, amilyen ő is, aki átadja magát az aktuális pillanatnak, és rögtönöz. Vannak olyan helyzetek, ahol életképesnek kell lenni, ahol csak saját kreativitásunkban és helyzetmegoldó képességünkben bízhatunk: egy előadás megtartása is ilyen. A fiatalokat lenyűgözte az alapító őszintesége és leleményessége, amikor a legtermészetesebb lendülettel magyarázta el a hallgatóságnak, hogy mi a sikeres üzletember titka. Elsősorban elengedhetetlennek tartja a motivációt, másrészt pedig a problémák megoldásához szükséges kompetenciát emelte ki, a lehetőséget nyújtó helyzetek felismerését, amelyek választások elé állítják az embert, s ezekben a szituációkban csak az egyéni intuícióinkra és tapasztalatainkra számíthatunk.

Az elmetágító előadások után a fiataloknak kikapcsolódásra is volt lehetőségük. A programsorozat első állomása a Gyulai Polgármesteri Hivatal volt, amelynek dísztermében Antovszki Band kedveskedett egy könnyűzenei előadással.

A 2008-ban alakult háromtagú formáció elsősorban pop rock stílusú feldolgozásokat játszik a közönségnek. Antovszki Tamás, a zenekar gitáros-énekese szerint legtöbbször fesztiválokon, egyetemi bálokon és városi rendezvényeken szórakoztatják a nagyérdeműt a körülbelül 400 dalt tartalmazó repertoárjukkal.

A Polgármesteri Hivatal dísztermében játszani számukra is kuriózum volt, de pillanatok alatt remek hangulatot teremtettek a fiatalok számára a patinás bútorok és freskók között.

A könnyed kikapcsolódás után a csapat az Erkel Ferenc Emlékházba volt hivatalos. Az állandó kiállítás az épület eredeti funkcióját figyelembe véve, az iskola-lakóház kettőségére építve mutatja be gyulai származású zeneszerző életét és munkásságát. A kiállítás nyitóterén Erkel portréja mellett életének főbb állomásait végigkövető időszalag, valamint Európa himnuszait bemutató érintőképernyős terminálok fogadják a látogatókat. Továbbhaladva megtekinthetjük a család 19. századi osztálytermét, ahol megismerkedhetünk Gyula oktatástörténetével, valamint az Erkel család zenei múltjával.

Miután a Himnusz zeneszerzőjének életével megismerkedtek a hallgatók, a Németvárosi Katolikus Templomban operarészleteket hallhattak Czeglédi Katalin és Réti Attila előadásában: többek között Bánk bán és Hunyadi László operájából, de olyan világhírű dallamok is felcsendültek, mint Puccini Pillango Cso-cso-szán nagyáriája.

Nézze meg ezt is:

Kepenyes Pál munkáiból nyílik kiállítás a Kohán képtárban

B. Jász Jolán Szintézis című tárlata látható még ezeken a felvételeken, a Kohán képtárban, de …