2024. április 18., csütörtök
FONTOS

A tehetséges fiatalok kiválasztása – Az alkalmazott tesztrendszer

 

A DELTA hallgatóinak kiválasztásánál alkalmazott tesztrendszert eredetileg a 2. világháborúban az Amerikai Egyesült Államok kormánya megbízásából „fejlesztették” ki. Célja akkoriban az volt, hogy a sorköteles katonák soraiból olyan vezető/irányító képességekkel rendelkező fiatal katonákat válasszanak ki, akik személyiségüknél fogva a váratlan helyzetekből adódó stresszhelyzetekben képesek gyors, ésszerű döntések meghozatalára, és az adott szituációban a legjobb eredmény felmutatására.

A háború után a tesztrendszert folyamatos pontosítások után, a hétköznapi élet követelményeihez és a munkaadók igényeihez igazították, majd adaptálták. A munka világában azóta is sikeresen alkalmazott kérdőívek segítségével gyorsan felismerhetővé válnak a vizsgálati alany azon képességei, amelyek a leendő vezetők önismerete és a munkaadók szempontjait figyelembe véve egyaránt meghatározónak tekinthetők (munkaütem, kommunikációs interakciós igény, döntéshozatali stílus stb.). A tesztrendszer fő erénye, hogy segítségével a felmérés résztvevői számára személyre szabott javaslat dolgozható ki képességeik maximális kihasználása érdekében.

A kiemelkedő vezetői képességű fiatalok kiválasztása Békés megye önkormányzati és egyházi középfokú oktatási intézményeinek (szakközépiskola, gimnázium) végzős tanulói közül, a teszt segítségével történik. Az Akadémia újszerű-innovatív szempontrendszere a kiválasztás módjában a fiatalok – körülbelül 3300 fő – teljes körű szűrésében rejlik. A teszt segítségével a vezetői képesség szempontjából meghatározó „belső motivációs és hajtóerő típus” keresésére helyeződik a hangsúly, de az akadémia által felállított képességi spektrumba nem tartozó tanulók is fontos információkat kapnak magukról.

A DELTA célcsoportjába tartozó tehetségségtípusra elsősorban az jellemező, hogy:

  • független, konformizmusnak ellenálló személyiség,
  • kezdeményező, önmotiváló, versenyszellem és tettvágy hajtja,
  • kockázatvállaló, formabontó gondolkodásmódú,
  • komoly, fegyelmezett viselkedésű,
  • kritikus, problémamegoldó észjárású,
  • lelkes, optimista életfelfogású,
  • munkájában lelkiismeretes, alapos és pontos,
  • nyomásra higgadt, gyors és határozott döntésre képes.

Munkaadók és munkavállalók körében végzett kutatások szerint ezen tulajdonságok összességét ezer emberből megközelítőleg ötven fő birtokolja teljes körűen, és közülük is csupán egy-két főt találni a munkaerőpiacon, aki saját tanult szakterületén dolgozik, és megfelelő pozíciót tölt be. A különleges emberi erőforrással való visszaélés és pazarlás negatív gyakorlatának jövőbeli elkerülése érdekében, a kiválasztott diákok lehetőséget kapnak a DELTA rendszerébe való belépésre, a képzéseken való részvételre.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …