2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Mswati király a Munkácsyban

Kelet-Afrika divat és öltözködési kultúrájából nyílt kiállítás a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban.

A szakember szerint ha azt a szót halljuk, hogy Kanga, nem a Micimackóra kell gondolnunk, bár mint kiderült, egy ilyen képzettársítás sem teljesen elvetendő, még a tárlatot megnyitó dr. Tomory Ibolya kulturális antropológus szemével sem.

A kangák ugyan évszázados múlttal rendelkeznek, mintázatuk, szövegeik mégis követik az emberek életében bekövetkező változásokat, így élénken reagálnak a politikai eseményekre. Megörökítik nemcsak III. Mswati tetteit, aki egykor a világ legfiatalabban megkoronázott királya volt Szváziföldről, hanem még a kenyai gyökerekkel bíró Barack Obamáról is szólnak.

Afrika változásaival rengeteg hatás érte kívülről a textilkultúrát is: szokások, vallási irányzatok, új szavak, viseletek stb. tűntek fel a világ minden tájáról érkező emberekkel, akik itt telepedtek meg, nyitottak üzletet, akár textilgyárat üzemeltetnek. A színek, mintázatok, piaci elvárások időközben változtak, mára már megrendelői elképzeléseknek is meg kell felelni sok esetben. Kelet-Afrika ezt mind be tudta építeni sajátos világába, amely által még sajátosabb és gazdagabb lett. az egész kultúra, benne a viseletek és a divat világa is. A kiállítás október 2-ig látható a megyei múzeumban.

Nézze meg videónkat és képgalériánkat is.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …