2024. április 19., péntek
FONTOS

Talpraesett nyugdíjas: nem tudták átverni

Dicséret illeti azt a békéscsabai 70 éves idős hölgyet, aki azért nem vált csalók áldozatává, mert nem hagyta magát becsapni idegen személyek által.

Két nappal ezelőtt ugyanis telefonhívást kapott a hölgy, miszerint a házától nem messze szerelnek a villanyszerelők és kérdezték, hogy hány fogyasztó van a lakcímén (ezzel a trükkel tudták meg, hogy egyedül lakik), illetve közölték, hogy néhány perc múlva mennek villanyórát ellenőrizni. A hölgy kinyitotta az ajtót, de senkit sem látott, csak egy sötét autót, benne három személlyel. Később csengettek és egy ismeretlen férfi azt állította, hogy az áramszolgáltatótól jött villanyórát leolvasni. A hölgy nagyon elővigyázatosan kérte a férfi igazolványát, de ő ennek hiányában a korábbi telefonbeszélgetésre hivatkozott. A tulajnak már itt gyanús volt a történet, ezért csak az ajtó melletti villanyóráig engedte az idegent és elállta az utat, hogy ne tudjon tovább jutni az ingatlan területére. A férfi leolvasta az órát és közölte, hogy mivel túlfizetés keletkezett, ezért 11 500 forintot nyomott a hölgy kezébe. Erre a hölgy azonnal visszautasította a pénzt és azt mondta, hogy ha valóban erről van szó, akkor azt utalják el neki postai úton! Egyébként meg tudtával nem szoktak villanyszerelők készpénzt osztogatni! Erre a férfi mérgében fogta magát és elment a házból.

A hölgy ezek után bezárkózott és megleste, ahogy az idegen nem messze a házától a korábban látott sötét színű autóba beszáll és elhajtottak. Ezután tett bejelentést a rendőrségre. A kiérkező civil ruhás nyomozóktól szintén elkérte az igazolványukat, akik örömmel nyugtázták, hogy van, aki vigyáz az értékeire és nem hagyja magát átverni!!!

Nem így tett az a másik békéscsabai idős házaspár, akiknél szintén aznap egy idegen férfi jelentkezett olyan történettel, hogy a vizesektől jött ellenőrizni a kert végében található szennyvíz-vezetéket. Megkérte a tulajt, hogy kísérje a porta végébe, aki mindenféle igazolvány elkérése nélkül beengedte a férfit. Amikor már kellő távolságban voltak a háztól, közölte az idegen, hogy hoznia kell a colostokját és kérte a hölgyet, hogy várja meg ott. Amíg az ott lakó személy hátul várakozott, a tolvaj a férj mellett besurrant a lakóházba és ellopta a házaspár nemrég kapott nyugdíját, majd kereket oldott. Ezután már csak a bejelentést tehették meg, amely miatt a Békéscsabai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

– Mindkét eset példa értékű arra, hogy hogyan lehet kivédeni azt, hogy bárki csalók áldozatává váljon, illetve hogy milyen egyszerű trükkel is át lehet verni elővigyázatlan embereket! Ne hagyják magukat becsapni! – tájékoztatott Albert István, a megyei főkapitányság sajtószóvivője.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …