2024. április 19., péntek
FONTOS

Népszámlálás: készülnek a biztosok

Tíz év után októberben újra népszámlálás lesz Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal úgy tervezi, a jövő év utolsó negyedévében teszik közzé a végeredményt, 2012 márciusában pedig az előzetes adatokból készítenek egy kiadványt.

{vsig}galeria/nepszamlalas{/vsig}

A népszámlálás összesen 19 milliárd forintba kerül, ebben benne vannak az eddigi 4 év előkészületének és a korábbi két próbanépszámlálásnak a költségei is. A feltett kérdések egy részére mindenki köteles válaszolni. Országosan 40 ezer számlálóbiztost képeznek ki.

– Gyulán közel másfélszáz számlálóbiztos végzi el a munkát – mondta el érdeklődésünkre Becsyné dr. Szabó Márta főjegyző, mielőtt megkezdődött volna a munka megkezdéséhez szükséges adatok átadása az érintettek számára a városházán.

A wikipédia szerint a világon az első, statisztikai céllal szervezett népszámlálást – ókori előzmények után – 1665-ben Kanada területén, Québecben, Európában pedig 1749-ben, az akkor svéd fennhatóság alatt álló Finnországban hajtották végre.

Magyarországon az első népszámlálást II. József rendeletére, 1784 és 1787 között hajtották végre. A hivatalos magyar népszámlálások sorozata 1869-ben indult, azóta nagyjából egy évtizedenként írják össze az embereket hazánkban.

További részletek a videóban.

10 éve mindössze 10 alatt volt az adatszolgáltatás megtagadása miatt indított szabálysértési eljárások száma, mert a számlálóbiztosok szép szóval elérték, hogy válaszoljanak a kérdésekre. A népszámlálásra azért is szükség van, mert a társadalompolitikai, gazdasági célok meghozatalához a legfontosabb információkat a népszámlálás statisztikai adataiból lehet nyerni.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …