2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Főhajtás a kisvasút előtt

December 31-én lesz 50 éve, hogy utolsó útjára indult a gyulai kisvasút. Ennek apropóján szerveznek emlékkiállítást a városi könyvtárba. Ezt jelentette be a péntek délelőtti sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester, Sós Imre ötletgazda és Dézsi János, a könyvtár igazgatója.

{vsig}galeria/kisvasut{/vsig}

A polgármester úgy fogalmazott, a kisvasút egykor a városkép meghatározó eleme volt, ma viszont már kuriózumnak számít az emlegetése. Hangsúlyozta, a kisvasút 1906-ban kezdődő működésétől 1961-ig két alkalommal szüneteltette működését. Egyszer, amikor az első világháború után román csapatok szállták meg a várost, majd amikor a szovjetek vonultak be.

Sós Imre kiszámolta, 18 ezer 262 napja sípolt utoljára a kisvonat, egyben felhívást intézett azokhoz, akiknek van valamilyen régi relikviájuk, segítsék a kiállítás létrejöttét.

A tárgyi emlékeket a könyvtár fogadja. Dézsi János azt mondta, az idősek számára nosztalgikus érzéseket ébreszt a kisvasút, a fiatalokat viszont új élménnyel ajándékozza meg. A könyvtárba a kiállításra szánt tárgyakat november 20-ig lehet bevinni, a tárlat a tervek szerint december 13-án nyílik.

Videónk itt érhető el, a kisvasútról a gyulaanno.hu portálon találhatók felvételek.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …