2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Történelemóra a várban

Véget ért a Múzeumok Mindenkinek – Múzeum Neked című projekt – jelentették be pénteken, a vár lovagtermében megtartott sajtótájékoztatón. A több, mint 8 milliós pályázat leginkább azért lehet emlékezetes, mert 3, ebből 2 gyulai iskola diákjai számára tette lehetővé, hogy ne megszokott tantermükben, hanem az eredeti helyszínen vegyenek részt a várban például egy olyan történelemórán, mely a középkorról szól.

{vsig}galeria/muzeum1{/vsig}

– A leglátványosabb dolog egy három egységből álló foglalkozássorozat volt, melynek keretében múzeumi órákat, tematikus foglalkozásokat és egy múzeumi szakkörsorozatot indíthattunk el – mondta Bódán Zsolt projektmenedzser.

A diákok fazekas szakkörökön vehettek részt, korhű ruhákat ölthettek. A várban dr. Németh Csaba kísérte őket.

– Egy iskolai történelemóra keretében kevésbé van lehetőség arra, hogy az adott korszak légkörébe beleszagoljanak a diákok. Ezt itt a várban meg tudtuk oldani – fogalmazott Németh Csaba.

A program jelentőségét értékelve dr. Szilágyi Ferenc azt mondta, általa a diákok intenzívebben, tevékenyebben ismerhették meg múltunkat.

– Mindenki számára fontos a múlt ismerete. Ezt úgy lehet a legjobban megtenni, ha közel tudunk menni az egykori élethez, megismerhetjük a régi tárgyakat. Tervezzük, hogy az iskolák a jövőben is rendszeresen látogatják a múzeum ilyen jellegű foglalkozásait – mondta az önkormányzat oktatási és kulturális csoportvezetője.

A szakemberek elmondták, bíznak abban, az eddigi közös munkának a jövőben is lesz folytatása.

Nézze meg videónkat is.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …