2024. március 29., péntek
FONTOS

Új szobor és könyv a Harruckernben

 

A schenkenfeldeni rezesbanda műsorával vette kezdetét az ünnepség a Harruckern János Közoktatási Intézmény gyulai telephelyén.

A zenekar pusztán azért tette meg a, zenészek elmondása szerinti, több mint kilencórás utat, hogy méltóképpen emlékezzenek meg városuk szülöttjéről Harruckern Jánosról. Az intézmény huszonegy vállalkozó segítségével valósította meg régi tervét, hogy az iskola udvarán a névadó mellszobra álljon.

Farkas Zoltán, Békés Megye Önkormányzatának elnöke Michelangelo mondataival köszöntötte a résztvevőket, aki szerint: „akkor tudjuk eldönteni egy szoborról, hogy melyek a nélkülözhetetlen részei, ha ledobjuk egy hegyről”. Az elnök elmondta, hogy ez a szobor olyan szilárd alapokon áll, mint az iskola. Báró Harruckern János György 1729-ben lett Békés vármegye főispánja. Szervezői tehetségének, pénzügyi és gazdaságpolitikai ismereteinek segítségével látott tervei megvalósításához: új falvakat létesített, fellendítette az ipart és a kereskedelmet.

Mikulán Róbert, az intézmény igazgatója elmondta, példátlan az az összefogás, melynek segítségével megvalósulhatott a szobor. A szobrot a román szobrászművész Ioan Tolan készítette, aki már tizennégy éve ápol jó viszonyt az iskolával és annak elődjeivel.

A délután másik programja éppen az intézmény profiljához kapcsolódik, ugyanis az iskola Wenckheim-termében A gyulai céhmesterek utódai című könyvet mutatta be Beszterczey Judit, a kötet írója. Az iskola sajtóreferensének ez első nyomtatásban megjelent könyve, aki elmondta, hogy teljesen más így könyv formájában kiadni interjúkat, riportokat, mint újságban, hiszen előbbit az ember a könyvespolcra helyezi, míg utóbbi vagy a kukában végzi, vagy kolbászt csomagolnak bele.

A kötet szerkesztője Beszterczey László, aki éveken át látta el az Ipartestületek Országos Szövetségének gyulai elnöki pozícióját. A tíz gyulai mesterembert bemutató könyvről a szerzővel Legát Tibor, a Magyar Narancs Életmód rovatának rovatvezetője beszélgetett. A könyv második részére a beszélgetés végén tett ígéretet a szerző.

Nézze meg videónkat és képgalériánkat is!

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …