2024. március 29., péntek
FONTOS

20 éve úgy mint az örökmozgó

Az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar hívó ütemeivel kezdődött el vasárnap délelőtt a 20 éves testvérvárosi kapcsolatról megemlékező ünnepség.

1991-ben Alfred Fögen ditzingeni és dr. Pocsay Gábor akkori gyulai polgármester kézjegyeikkel elláttak egy együttműködési okmányt, mely szerint a későbbiekben a két város testvérként viszonyul a másikhoz. A vasárnapi ünnepségen nem tudott jelen lenni az akkori ditzingeni polgármester, aki levélben üzent. Dr. Pocsay Gábor szerint ez a kapcsolat jóval több mint egy átlagos testvérvárosi viszony. A ditzingeni tangóharmonika együttes Brahms V. és I. Magyar Táncával kedveskedett az ünnepségen. Michael Makurath ditzingeni főpolgármester is legalább ennyire figyelmes volt, amikor a kapcsolatról beszélt: „Olyan ez a kapcsolat, mint egy perpetuum mobile, ami anélkül is szépen működik, hogy az ember beleavatkozna.”

Az eseményre meghívást kaptak az elmúlt 20 év polgármesterei is. Az ünnepség végén Michael Makurath egy Erkel-portrét vett át dr. Görgényi Ernőtől.

A Mogyoróssy könyvtárban Ostzeit-Westzeit, Kelet korszak – Nyugat korszak címmel közös kortárs irodalmi kiállítás nyílt a budapesti Goethe Intézet és a könyvtár szervezésében. A kiállításmegnyitó után a testvérvárosi delegáció a városi kisvonattal a Dürer-teremhez utazott, ahol a ditzingeniek átadták Gyula városának ajándékukat, a Hirschlandeni Harcos szobor pontos mását. A kelta szobrot Ditzingen közelében találták meg, kora 2500 év.

Nézze meg videónkat és képgalériánkat is!

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …