2024. június 16., vasárnap
FONTOS

A modern anyák változatosabban főznek

A modern anyák sokkal vállalkozóbbak a konyhában és 25 százalékkal több fogást tudnak elkészíteni, mint az édesanyjuk – állapította meg egy brit kutatás.

A két nemzedék körében készített tanulmány eloszlatta azt a mítoszt, hogy a modern anyák csak gyors és készételeket szolgálnak fel. Huszonöt százalékkal több receptet tudnak, mint elődeik az 1970-es és az 1980-as években és jóval inkább hajlanak egzotikus külföldi ételek főzésére    Átlagosan 21 receptet ismernek kívülről és bár előnyben részesítik a brit konyhát, örömmel próbálják ki a nehezebb nemzetközi fogásokat. A 20 és 35 év közötti nők rendszeresen adnak családjuknak olyan ételeket, mint a mexikói fajitas, a kínai konyha sültzöldségei és a currys fogások – mutatta ki a kutatás.

Mintegy harminc évvel ezelőtt édesanyjuk stabil fogásai közé tartozott a hús és két zöldség, sertés vagy bárány szeletek és a burgonyapürével egybesütött húsvagdalék. Az anyáknak az 1970-es és az 1980-as években 17 fogásból álló repertoárjuk volt, amelyet jól ismertek és rendszeresen megfőztek a gyermekeik számára. A különleges kedvencek közé tartozott a héjában főtt burgonya, a halrudacskák és a sült krumpli, valamint a csirkeragu.

Miközben a mai anyák sok olyan ételt főznek, amelyet gyermekként élveztek, változatosabb ételsorral rendelkeznek, amely magában foglalja a házilag készített tésztafogásokat és a szintén házilag készített pizzákat.

A felmérés szerint a televíziós főzőműsorok növekvő száma befolyásolta azoknak az ételeknek a típusait, amelyeket a modern anyák készek megfőzni. Tízből négyen vesznek ötleteket a celeb séfektől és 33 százalékuknak van celeb szakácskönyve. Az ételekkel kapcsolatos weboldalak növekedése szintén arra ösztönözte a nőket, hogy átgondolják a menüjüket.

A tanulmány az októberi Birmingham Food Fest nevű, tíznapos gasztronómiai fesztivál számára készült – írta a The Daily Telegraph című brit lap.

Nézze meg ezt is:

Megkezdődött az Ünnepi Könyvhét

Csütörtök délután megkezdődtek a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a 95. Ünnepi Könyvhét gyulai …