2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Csip vagy fizetni egy életen át

 

Hivatalos nevén T/4247-es törvényjavaslat, hétköznapi formában „ebadó.” Ugyan a törvényjavaslat még nincs nincs iktatva, de minden valószínűséggel január 1-jétől életbe lép.

{vsig}galeria/ebadocsip{/vsig}

A kiskutyák kikötését, a szépészeti fül- és farokkorrekció betiltását és a magyar fajták előtérbe hozását is taglaló törvénnyel kapcsolatban a legnagyobb vitát mégis az az éves szinten 3500 Forint adó váltotta ki, melyet minden ebtartó -várhatóan- köteles lesz megfizetni az önkormányzatnak. A Kígyósi útón lévő Állatotthon vezetője aggodalmának adott hangot, ugyanis szerint tömegével fogják utcára dobni a kutyákat a gazdának éppen nem nevezhető emberek. Pedig az adónak pont az lenne a lényege, hogy a Tölgyesi Anikó vezette otthonok járjanak jobban, ugyanis a befolyt pénzből éppen ezek a menhelyek kapnának támogatást. Természetesen egy csomó kivétel lesz majd, ugyanis a becsipezett kutyák után sem kell majd adót fizetni.

Dr. Ökrös István elmondta, hogy egy egyszerű rutinbeavatkozás, mely nem tart tovább egy percnél, megoldaná a négylábú házi kedvencek körül lévő kérdést. Ugyanis a csip elhelyezésével a gazdi is megnyugodhat és még a zsebében is több pénz marad. Egy csip berakásának ára ugyan állatorvosi rendelőtől is függ, de két dolog biztosan kijelenthető: minél többen veszik igénybe, annál olcsóbb lesz a csip, valamint az, hogy ez egy egyszeri összeg és utána nem kell éveken át adót fizetni. Persze kedvezményre másképp is lesz lehetőség. Például az állat ivartalanításával, de szociális alapon is lehet kedvezményt kérni.

És a törvénytervezet még egy óriási változást tartalmaz: Magyarországon ma az állatvédelmi bírság összege – maximálisan 150 ezer forint – 1998 óta nem változott, ezért mára elvesztette visszatartó erejét, nem alkalmas arra, hogy a helyes irányba terelje a magánemberek állatokkal való bánásmódját – érdemes megjegyezni, hogy ennek a bírságnak a maximálisan kiróható mennyisége Szlovéniában 60 000 euró, de még Bosznia-Hercegovinában is 5000 euró.

További részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

133 bonbont bírált a szakmai zsűri Gyulán

  2023-ban hívták életre először azt a bonbon versenyt, mely a májusi pálinkafesztivál egyik fontos …