2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Élet 90 felett

Két idős embert köszöntöttek hétfőn, Gyulán. Délelőtt Zsinór utcai házában Tóbiás Imrénét lepte meg virággal, tortával és Orbán Viktor miniszterelnök írásbeli üdvözletével a város vezetése.

{vsig}galeria/mamak{/vsig}

A mai viszonyok közepette nehéz elképzelni, pedig kortársai között nem Teréz néni volt az egyetlen,  aki elvesztette férjét a 2. világháborúban. Urát pár nappal azelőtt hívták be katonának, hogy ideértek volna az oroszok, innentől pedig csupán egy üzenetet kapott, amit férje hadifogságba esése után a vonatból kidobott. Ahogy mondták, egy pici és egy kicsi gyereket kellett egyedül felnevelnie, ami minden nehézség ellenére sikerült is. A két gyermektől négy unoka, és négy dédunoka származik, így a hétvégén tizenhatan ültek a családi asztalnál. Az ünnepelt a mai napig aktív, ha kell, eredeti szakmájában, a szabóságban is jeleskedik.

Az ünnepelt elmondta, az a legnagyobb boldogság számára, amikor jönnek az unokák és a dédunokák. Úgy gondolja, a sok munka sokáig éltet, de ehhez egy szerető családra is szükség van.

Délután a Galamb utcai idősek otthonában került sor hasonló eseményre, ott Toldi Sándorné a 95-öt töltötte be.

Kati nénit a 95 szál virággal érkező családja mellett a szokásos módon a város vezetése is köszöntötte. Toldi Sándorné szívesen beszélt családjáról, mint mondta, az otthonban is jól érzi magát, bár a magas kor időnként már sok terhet tesz a vállára.

Magyarországon évtizedek óta úgy csökken a népesség, hogy közben nő az idősek száma. Napjainkban velünk együtt él 1 107 fő, aki 100 éves vagy ennél idősebb, és a 35 000-et is meghaladja a 90 évesnél idősebbek száma. Az időskorúak közül igen sokan szorulnak ellátásra, melynél érdemes figyelembe venni a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …