2024. április 20., szombat
FONTOS

Visszarabolták papjukat a furtaiak

 

A latin nyelv iránt kevésbé fogékonyaknak sem kell megriadniuk dr. Kovács József Visitatio Canonica a gyulai plébánián című könyvétől, mert a mű, mely nem mellesleg „Józsi atya” doktori disszertációja, igazán érdekes történeteket is felelevenít.

{vsig}galeria/furtapap{/vsig}

Mint azt a vasárnapi szentmise utáni előadáson dr. Herjeczki János elmondta, csak ebben a könyvben szerepelnek olyan történetek, melyek unikális voltuk mellett méltán tartanak számot a szélesebb közönség érdeklődésére. Kiderült, a furtaiak annak idején képesek voltak Gyuláról visszarabolni kedves papjukat, akit az akkori vármegyei székhelyre helyeztek káplánnak. Igaz, csak Sarkadig jutottak, mert a hatóság közbelépett.

A könyv megszületésével kapcsolatban a Szent Gellért Egyházmegyeközi Papnevelő Intézet Rektora, a püspöki iroda igazgatója elmondta, több, mint 10 éve indult a történet, amikor püspöki kérésre megkezdte kánonjogi tanulmányait, és gyulai plébánosként 48 évesen, nappali képzés keretében beült az iskolapadba. Már végzett volna, amikor az egyházmegye új püspöke a doktorátus megszerzésére biztatta.

– Számomra nehezebb volt az angol középfokú nyelvvizsga, mint maga a kurzus. Nem dicsekvésből mondom, de negyvenen kezdtük, és egyelőre csak én szereztem meg a doktorátust – mondta a közönség előtt Kovács József.

A római katolikus egyház saját belső joga a kezdetektől komoly hangsúlyt helyezett a püspök pásztori funkciójára. Ez az ókorban és a középkorban szorosan kapcsolódott a püspök és a rábízott egyházi terület közötti lelki házasság eszméjéhez. A püspök … sajátos felelősséggel tartozik területén belül az egyházi hit-letétemény őrzéséért. Ennek ősi eszköze az úgynevezett visitatio canonica.

További részletek és interjú videónkban.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …