2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A sportolást is biztonságosabbá teheti

Az elmúlt két hónapban két olyan baleset is történt a megyében, amikor kerékpárúton közlekedő gyalogos ütközött kerékpárral, illetve segédmotorral. Ennek kapcsán a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet a láthatósági mellény használatának fontosságára – tájékoztatott Vargáné Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője.

A fényvisszaverő öltözet használatáról a KRESZ rendelkezik. A rendelet szerint „a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie”. Mivel a kerékpárút is úttestnek minősül, a kerékpárúton való közlekedéskor – a kerékpárosokhoz hasonlóan – a gyalogosoknak is láthatóvá kell tenniük magukat. Ezzel szemben az elmúlt hetek tapasztalata az, hogy egyedül vagy párban közlekedő gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják ezt a szabályt, és így veszélybe sodorják magukat.

Futni, kocogni indulnak a külterületi kerékpárutakon, és nem gondoskodnak láthatóságukról. Pedig már késő délutántól a szürkület, illetve a sötétség, reggel pedig a köd jelentősen megnehezíti észlelhetőségüket. Ha hosszú ideig vannak a szabadban, a szemük hozzászokik a sötéthez, és azt gondolhatják, hogy a kerékpárosok, és más járművek vezetői ugyanúgy látnak a sötétben, és időben észre is veszik őket. A járművezetők látóterét azonban lámpa világítja meg, így a sötétben mozgó, sokszor sötét ruházatban lévő alakokat jóval nehezebben észlelik.

Ezért a rendőrség a balesetek elkerülése érdekében kéri, a gyalogosokat, hogy amennyiben külterületi úttesten, kerékpárúton, leállósávon, útpadkán gyalogolnak, futnak, használjanak a láthatóságukat elősegítő eszközöket! A járművekben is tanácsos készenlétben tartani egy sárga mellényt, hiszen ha a vezetőnek út közben meg kell állnia és ki kell szállnia, mindenképpen fel kell vennie. A fényvisszaverő mellények, prizmák, karpántok, villogók már pár száz forintért beszerezhetőek, és ha vigyáznak rájuk, hónapokig biztonságosabbá tehetik a közlekedésüket.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …