2024. április 22., hétfő
FONTOS

Rokonlátogatók a határon túl

Tavaly indult határon túlra vezető útjára a Rokonlátogatók elnevezésű program. A Gyula egykori, a trianoni béke előtti vonzáskörzetének településeit bejáró eseménysorozat eredményeiről és további célkitűzéseiről a Fehér-Körösön átívelő, egykori kisvasút hídjánál tartottak sajtótájékoztatót.

{vsig}galeria/rokonok{/vsig}

– Gyula jelentősége és térségi vezető szerepe ma is élénken él a szomszédos helységekben – mondta Alt Norbert alpolgármester.

Mostmár el lehet azt mondani, hogy a rokonlátogatások következtében kölcsönös érdeklődés alakult ki Gyula és a határon túli települések között. A kapcsolat nem korlátozódik a vezetői szintre, a civilek is aktívnak és érdeklődőnek mutatkoztak.

Sós Imre, a gyulai önkormányzat civil referense arról beszélt, hogy a határ túloldalán már mindenki alig várja, hogy csatlakozhassanak a schengeni övezethez, kitörési pontot pedig az összefogásban látnak.

Az eddig összegyűlt tapasztalatokból már készül egy részletes beszámoló, mely tartalmaz egy olyan programot, mely révén szorosabbra lehet majd vonni az együttműködés szálait.

A sajtótájékoztatón az alpolgármester és a civil referens bemutatták a határon túli települések vezetői által aláírt térképes molinót, melyet ők is elláttak kézjegyükkel.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Főhajtás az Alföld nagyasszonya, gróf Wenckheim Krisztina emléke előtt

  Százhetvenöt esztendeje született, s egy évszázada hunyt el gróf Wenckheim Krisztina, „a leggazdagabb árva”, …