2024. április 22., hétfő
FONTOS

“Nyitva van az aranykapu…”

Ezzel a címmel nyitották meg kedd délután a megyei múzeumban a nem kis részt száz éves, vagy annál is régebbi gyermekjátékokból rendezett kiállítást.

A kiállítás anyagát több, a megyében található múzeum és magángyűjtő adta össze. Ezekkel, továbbá fényképekkel, filmekkel és foglalkozásokkal hívják százéves időutazásra a fiatalokat.

Rendhagyónak nevezte a kiállítást Martyin Emília, aki nemcsak magángyűjteményéből adott be tárgyakat, hanem Ando György mellett az egyik rendezője is volt a tárlatnak.

Az összeállítás felidézése annak a világnak, amikor szinte mindenhol és mindennel lehetett játszani. Amikor akár a dióhéj, a kavics, a csontdarab, egy rongy, vagy a kukoricacsutka is csikóvá, babává, parittyává, labdává változott, örömet szerezve a készítőnek és a játszónak egyaránt.

A Munkácsy Múzeum február 26-ig tartó játékkiállítása emlékezni, megnézni, kipróbálni, szórakozni hívja a látogatókat. Mindezt azért, mert: ,,Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani.”

Részletek a videóban, még több kép a Galéria rovatban.

Nézze meg ezt is:

Főhajtás az Alföld nagyasszonya, gróf Wenckheim Krisztina emléke előtt

  Százhetvenöt esztendeje született, s egy évszázada hunyt el gróf Wenckheim Krisztina, „a leggazdagabb árva”, …