2024. március 19., kedd
FONTOS

A hajléktalanok helyzete Békés megyében

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt hetekben egy felmérést végzett, melynek célja a megyében élő hajléktalanok helyzetének feltérképezése volt. Az egyenruhások a hajléktalan szállók, nappali melegedők vezetőivel is felvették a kapcsolatot, és emellett a már korábbról ismert fedél nélküliektől is kértek információkat társaikról.

Így a felmérés során 52 hajléktalannal sikerült felvenni a kapcsolatot, akik közül 42 férfi, 10 pedig nő. A szociális területen dolgozó szakemberek elmondása szerint a téli időszakban ez a szám még emelkedhet. Változó, hogy mennyivel többen kerülnek utcára a hidegben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban elmondható, hogy akár 20-al is növekedhet a létszám az elkövetkezendő két hónapban.

A rendőrség munkatársai a mezőkovácsházi, a sarkadi, a szarvasi és a szeghalmi rendőrkapitányságok illetékességi területén munkájuk során nem találkoztak hajléktalan emberekkel. Békéscsabán, Orosházán és Gyulán azonban többen tartósan, életvitelszerűen tartózkodnak különböző elhagyott épületekben, illetve közterületen. Ezekben a városokban 10 és 20 között van a hajléktalanok száma.

A közterületi szolgálatot ellátó rendőrök felkutatták azokat a helyeket, ahol leggyakrabban tartózkodnak fedél nélkül élő, szerencsétlen sorsú emberek. Rendszerint önkormányzati, vagy állami tulajdonban lévő, használton kívüli épületekben húzzák meg magukat. Elmondásuk szerint ritkábban mennek magántulajdonban lévő házak, ingatlanok környékére, a legtöbben ugyanis igyekeznek elkerülni az ezzel járó konfliktusokat. Azok a helyek, épületek, ahol a hajléktalanok rendszerint megfordulnak, gyalogosan, vagy járművel megközelíthetőek, de téli tartózkodásra alkalmatlanok.

Gyermeket egyik helyen sem találtak a rendőrök. A hajléktalanok és a szállók vezetői az egyenruhásoknak elmondták, hogy a téli hidegben a fedél nélkül élők többsége igyekszik bejutni valamilyen fűtött épületbe. Ha a rendőrség munkatársai járőrszolgálatuk során a téli hónapokban mégis találkoznak szabad ég alatt, vagy fűtetlen helyiségben élő, legyengült állapotban lévő, segítségre szoruló emberrel, akkor olyan szakembereket hívnak hozzá, akik egészségügyi ellátásáról, illetve átmeneti vagy végleges elhelyezéséről gondoskodni tudnak.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …