2024. április 23., kedd
FONTOS

Kisminkelve, lesen állva: Spiritusz, Katával

Egy régi-új arc tűnik fel a decemberi Spirituszban: Tóth Kata, aki eddig a hírolvasást látta el páratlan heteken.

{vsig}galeria/spiritusz-kata{/vsig}

A műsorban első útja a megyei kórház fertőző osztályára vezetett, ahol dr. Bányai Tivadar osztályvezető főorvossal megbeszélték az influenza és a megfázás közötti óriási különbséget, illetve azt, hogy mit tehet az ember, ha nem kívánja lázasan az otthoni, vagy rosszabb esetben a kórházi ágyat nyomni. A főorvos mindenkit a sportolásra és a helyes táplálkozásra biztat.

És ha már egyszer szó esett a sportról, irány az edzőpálya. Nem is választhattunk volna nőiesebb sportot Katának, mint a női labdarúgást. A Gyulai Amazonok játékos-edzője, Molnár Zoltánné már várta a műsorvezetőt. Miután megbeszélték – igen rendhagyó módon – a lesszabályt, következett az egyesület bemutatása. Molnárné Irénkétől megtudtuk, hogy bár a női foci Magyarországon még gyerekcipőben jár, így is nagyon sokrétű problémába ütköznek naponta. De nem a problémákról szól a műsor, hanem arról, hogy minden érdeklődőt szívesen látnak az amazonok legalább egy kis mozgás erejéig és nem kell úgy nézni nőként a focira – mint Keith Richards néz a pohárra koncert előtt –, hogy ez nem csajos sport, mert a rész végén Kata bebizonyítja, hogy igenis az.

Sámsonvár. Ide vezeti Kata a nézőket a foci után. Dobozra autózva, majd onnan egy tízperces séta után érkeztünk meg Sámsonvárhoz. Itt idegenvezetőnk, a Körös-Maros Nemzeti Park őrkerületi vezetője, Boldog Gusztáv elmondta, hogy mennyire szép tud lenni az őszi-téli erdő és, hogy igen kis túrával milyen természeti szépségeket találhatunk. Tényleg annyira közel van Gyulához a csoda, hogy egy ilyen kis túra után már csak az következhet, hogy telefonálnak az őzek, baglyok: érdemes kilátogatni a szabadba.

Bizony azért hideg volt az erdőben, jól esik egy kis meleg víz. Nem is lehetett más az úticél, mint a Gyulai Várfürdő. Amikor megérkeztünk, éppen úszásoktatás folyt, Tóth András úszóedző mindenben a rendelkezésünkre állt. A műsorban kiderül, hogy már ötéves kortól ajánlott úszásra vinni a gyereket. Az ugyan még nem látszik akkor, hogy a legifjabb Michael Phelps, vagy Ian Thorpe, netán Cseh László szedi össze a gumikarikát a medence aljáról, de az igen, hogy van-e érzéke a gyereknek az úszáshoz, vagy inkább menjen zongorázni. Megtudtuk, hogy közel kétszáz gyermek jár az úszószakosztályba mozogni.

Ennyi mozgás után igazán jólesett egy pár falat. A Gyulakonyha már előkészítette az hozzávalókat. Mi más is lehetne a menü egy decemberi Spirituszban, mint karácsonyi ételek. Kovács Sándor szakács megmutatja, hogyan lehet szinte percek alatt ünnepi vacsorát készíteni. Körösi halászlével nyitottunk, majd vajon párolt zöldfűszeres pulykamellcsíkok következtek. Az egész ebéd elkészítése és elfogyasztása nem volt negyven percnél, tehát akinek még nincs ötlete, mit is varázsoljon az asztalra karácsonyra, mindenképpen nézze meg a decemberi Spirituszt.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …