2024. április 16., kedd
FONTOS

Focimeccs szünetében hasznos egy kis édesség és egy jó kávé

Évtizedek óta folyik a vita azon, hogy a koffein milyen mértékben befolyásolja a különböző sportolók fizikai és szellemi teljesítményét. Ezt a hatást sokan tagadták, de most egy újabb vizsgálat azt jelzi, hogy labdarúgók számára egy kávé megivása nem haszontalan, főleg, ha édességgel együtt fogyasztják.

A koffein, akár kávé, akár tea formájában isszák, sokak szerint frissít, növeli a szellemi teljesítményt, de a fizikai gyorsaságot, erőt is. A közelmúltban angol kutatók állatkisérletben vizsgálták, hogy az egerek alsó végtagjának izomzatát hogyan befolyásolja, ha koffeint kapnak fizikai terhelés előtt.
Az egerek izomzatát a kutatók mind maximális, mind szokványos terhelés során nézték koffein adása esetén, illetve anélkül. Rob James és munkatársai azt találták, hogy az igen magas koffein vérszint mérhetően fokozza az izmok erejét. Az izomzat teljesítménye átlagosan hat százalékkal nőtt, ha az egér olyan koffeinadagot kapott, ami emberben a maximális vérszinthez vezet.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a doppinggal foglalkozó bizottság egy időben vizsgálta a sportolók vérében és vizeletében a koffeinszintet, de 2004-ben ezt eltörölték és ez az élénkítőszer nem szerepel a dopping szempontjából tiltott anyagok között. Most Mayur Ranchordas vezetésével, a Sheffield Hallam Egyetem munkatársai vizsgálták a koffein és szénhidrát adásának hatását labdarúgók teljesítményére.
A játékosok 2×45 percet játszottak, mint az igazi meccsen és a kutatók figyelték a gyorsaságot, a cselező képességet, a fejelést és a szabadrúgást. Egyik alkalommal a csapat tagjai szénhidrátot kaptak meccs előtt, máskor koffeint, illetve a harmadik alkalommal a kettőt együtt.
A cukor és a koffein együtt mérhetően növelte a játékosok gyorsaságát, ügyességét, még a rúgások pontosságát is. A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a szénhidrát és a koffein együttes fogyasztása a csapatjáték teljesítményét javítja. “Ez azt sugallja, hogy a labdarúgók édes üdítőitalok helyett édesített koffeintartalmú folyadékot igyanak a meccs előtt és a szünetben” – írják a szerzők a Sheffield Hallam Egyetem közleményében.(MTI)

Nézze meg ezt is:

A munkásőrség történetét kutatja Csík Ádám

  A Békés Vármegyei Levéltár munkatársa, Csík Ádám évekkel ezelőtt kezdte el kutatni a munkásőrség …