2024. április 26., péntek
FONTOS

Az etetés mellett itassuk is a madarakat!

A tél eddig még a szebbik arcát mutatta felénk. Madaraink is találhatnak még maguknak táplálékot, de mostanra már az etetők környékén is nagy a forgalom. Gyakori vendégek a cinegék, a zöldikék, a tengelicek, de aki szerencsés, vörösbegyet, őszapókat vagy meggyvágót is láthat az etetőnél – írta a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja. (http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/)

A madarak etetésére különböző etetőtípusokat (tálcás, fémhálós önetető, függő etető) tehetünk ki. A madarak táplálkozási szokásinak megfelelően a talajon elhelyezett tálcából vagy az ágak közé beépített etetőből szeretnek csipegetni.

Az etetőbe tehetünk bármilyen olajos magvat (főleg sótlan, nem pirított, fekete napraforgót), de almát, főtt répát, bogyókat és sótlan szalonnát is kiakaszthatunk. Óvakodjunk viszont a kenyér kihelyezésétől, mert az erjedésnek indult kenyérmorzsa az énekesmadaraknál gyomor -és bélgyulladást okozhat.

A madarak számára nemcsak a táplálék, de az ivóvíz felkutatása is igen nehézkes a fagyos időben, ezért az etető mellé tegyünk ki itatót is. Erre a célra egy nagyobb műanyag virágalátét is megfelel, melyben a madarak kedvükre fürdőzhetnek is.

A madarak etetése felelősségteljes feladat, ha egyszer már a madarak odaszoktak az etetőhöz, akkor tavaszig nem szabad abbahagyni etetésüket. A madarak ugyanis megszokják a folyamatos táplálékforrást, s ha a téli hidegben kell új élelemforrás után nézniük, akár végzetes is lehet számukra.

Nézze meg ezt is:

Megérkeztek az első látogatók a Ladics-házba

  A XXI. század elvárásainak igyekszik megfelelni a felújított Ladics-ház, amely a negyedik olyan kiállítóhely …