2022. május 23., hétfő
FONTOS

Tovább bővül az önkéntesek száma a honvédségnél

Az alkalmassági vizsgálatokkal megkezdődött szerdán az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének újabb szakasza a Magyar Honvédségnél.

Mintegy kétezren jelentkeztek, és a tervek szerint a január elsején hatályba lépett honvédelmi törvénynek megfelelően 2014-re összesen nyolcezer önkéntes tartalékos katona áll majd a Magyar Honvédség szolgálatában.
Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetője az MTI-nek elmondta: elsősorban a korábban leszerelt katonák jelentkezésére számítottak, és a szerdai alkalmassági vizsgálaton részt vevő 54 ember döntő többsége valóban közülük került ki.
“Ez természetes, hiszen a volt katonák kiemeltebb figyelmet fordítanak a honvédségre, könnyebben eljut hozzájuk az információ, és nagyobb az anyagi motiváció is amiatt, hogy esetükben a szolgálati járadék 16 százalékos személyi jövedelemadóját elengedik” – tette hozzá a parancsnok.
Az ezredes tájékoztatása szerint a nyolcezres összlétszám mintegy kétezer védelmi és hatezer műveleti önkéntesre oszlik majd, tehát többnyire katonai szolgálatra várnak jelentkezőket.
Vendrei Gábor orvos alezredes, a honvédség alkalmasságvizsgáló intézetének vezetője az MTI kérdésére elmondta, a műveleti önkéntesek kora várhatóan 40 és 57 év között fog mozogni a leszerelt katonák jelentkezésének nagy száma miatt; közülük csak azokat utasítják vissza, akik egészségi okból léptek ki a szolgálatból.
Az önkéntes tartalékos szolgálat lényege, hogy az önkéntesek megtartják civil foglalkozásukat is. Első alkalommal 25 napra, ezt követően a szerződésben foglalt időtartamra, évente legfeljebb 15 napra hívhatják be őket. Ezenfelül az önkéntes tartalékos háromévente összesen legfeljebb hat hónap tényleges szolgálatra is berendelhető a Magyar Honvédség szervezeteihez.
Fizetésüket, a költségtérítések, a kedvezmények és a támogatások mértékét a szerződéses katonákra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Rendelkezésre állási díjra jogosult minden önkéntes, és ellátásukról, utaztatásukról is a honvédség gondoskodik. A civil munkavégzésre való tekintettel van mód a katonai szolgálat átütemezésére, elhalasztására, továbbá a minisztérium kárpótolja a munkáltatókat a kieső időért.
Az önkéntes tartalékos rendszer nyitott, bárki jelentkezhet – legyen nő vagy férfi -, aki elmúlt 18 éves, feddhetetlen az előélete, és megfelel az egészségügyi, pszichikai és fizikai követelményeknek.
Tavaly január elejétől kétezer önkéntes, ún. védelmi tartalékos állt szolgálatba, ők a fokozott őrzést igénylő létesítmények védelmét látják el, és a katasztrófavédelemben is bevethetők. Az őrző-védő feladatokat korábban civil biztonsági őrök teljesítették; a feladatkör honvédségbe integrálásával a minisztérium korábbi közlése szerint milliárdos megtakarítást értek el.
A mostani állománybővítéskor már nem őrző-védő munkákra veszik fel a szigorú követelményeknek megfelelt jelentkezőket, hanem a katonai (műveleti) szolgálathoz kapcsolódó feladatkörökre.(MTI)

Nézze meg ezt is:

Az új vatikáni reformok áttörést hozhatnak a világi hívők számára

Egyházi vezetők és teológusok méltatták a Ferenc pápa által március 19-én kihirdetett, a római kúriáról szóló Praedicate …