2022. május 23., hétfő
FONTOS

Új technikát dolgozott ki egy gyulai műszerész

Új hangosítási technikát fejlesztett ki húros hangszerekre egy gyulai elektronikai műszerész: a jelátalakító lényege, hogy segítségével a hangszórókon torzításmentesen hallható az előadóművész játéka – írta az MTI.

Az új alapelven működő jelátalakító a rezgéseket érzékeli, míg a gyakorlatban jelenleg alkalmazott jelátalakítók a hang nyomását érzékelve “szedik le” elektromosan a hangot. A Kárpáti Zoltán által feltalált pick-up szintén elektromos jellé alakítja a megszólaló húrok rezgéseinek teljes amplitudófázisát és sebességskáláját.

Az ezüstgyűrűs mester, Kárpáti Zoltán az MTI-nek elmondta: minden esély meg van arra, hogy a jelenlegi változat alkalmas lesz a hegedű sokszínű hangjainak a tökéletes közvetítésére is.

Egy-két héten belül elkészül egy bemutató CD, amelynek segítségével a szakma és a zenei élet szereplői meggyőződhetnek arról, hogy milyen tökéletes a húros hangok közvetítése a legnagyobb szakmai kihívást jelentő hegedűnél is a pick-up segítségével – mondta a műszerész, aki nyolc éven át dolgozott találmányán, és 2007-ben oltalmat jegyeztetett be a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a gyártásra és forgalmazásra.

A parányi műszer attól tökéletes, hogy képes a legösszetettebben szóló hegedűhangokat is elemeire bontani az emberi fülhöz hasonlóan. Alkalmazásával kiiktatható a mikrofon. Az eredetiben megszólaltatott hangszer sokszínű hangjainak csengése egy időben jut a hallgatóhoz, megszűnik a hangtorzulás, amelyet a hangok időbeni eltolódása okoz. “A hegedű előtt kerül igazán bajba a mikrofon, képtelen továbbítani a rendkívül összetett rezgéseket” – fogalmazott a feltaláló.

A gyulaihoz hasonló jelátalakítót sehol sem ismernek és nem is gyártanak a világon. Több országban készítenek elektromos elven működő, piezzo típusú átalakítókat, amelyek rendkívül hasznosak és elterjedtek a világban, de ezek nem képesek a megszólaltatott hangokat tökéletesen közvetíteni az emberi fül számára – mutatott rá Kárpáti Zoltán.

A gyulai pick-up nagybőgőn már kiválóan működik. Pengő Csaba nagybőgős 2009 óta alkalmazza és honlapján azt írja Kárpáti Zoltán újításáról: „kondenzátor pick-upról van szó, amely egyesíti a piezzo pick-upok és a mikrofon előnyeit”.

A kapacitív elven működő pick-up a műszerész mester szerint forradalmasíthatja a hegedűkoncerteket, a dzsessz-, a klezmer- és a tánczenét, valamint minden olyan hangosításra szoruló előadást, ahol szerepelnek húros hangszerek.

Nézze meg ezt is:

Apor búcsú a Nádi Boldogasszony templomban

  A plébánosi szolgálatát Gyulán kezdő Apor Vilmosra emlékeztek vasárnap a Nádi Boldogasszony templomban. A …