2022. május 28., szombat
FONTOS

Az embrió lassú növekedése jósolhatja meg a vetélést

Az embrió korai növekedési üteme összefüggésben van a későbbi vetélési kockázattal – idézte a Nottinghami Egyetem munkatársainak megállapítását a BBC hírportálja.

A kutatók úgy találták, hogy a vetéléssel végződő egyszeres terhességek 78 százaléka a legkisebb embriók – az alsó 5 százalék – közül került ki.
A vizsgálatban – amelyben ultrahang segítségével mérték a lombikeljárás során megfogant embriók méretét – 247 egyszeres és 264 iker embrió sorsát követték nyomon. Az adatokat elemezve az derült ki, hogy a terhesség első 12 hetében tapasztalt lassú növekedés összefüggött a későbbi vetélés kockázatával.
A normál ütemben növekedő embriók 98,1 százaléka megszületett, tehát nem történt vetélés, miközben az elvetélt egyszeres terhességek 78 százalékában a szokásosnál lassabb volt az embrió korai növekedési üteme. Az ikerterhességekre mindez nem vonatkozott, ott más körülmények is közrejátszottak a vetélésben, hiszen a vetélések csupán 28,6 százalékánál volt lassú a korai magzati növekedés.
Shyamaly Sur kutatásvezető úgy véli: megállapításaik segíthetnek abban, hogy előre azonosítsák a terhességeknél a vetélés kockázatát, méghozzá egy nagyon egyszerű módszerrel.
A tanulmányt a Brit Termékenységi Társaság Leedsben megtartott éves konferenciáján ismertették a szakemberek.(MTI)

Nézze meg ezt is:

A rendszerváltás történetéhez kapcsolódó kiállítást tartanak a levéltárban

  A nemrégiben megtartott Zsákutca vagy modernizáció? címet viselő tárlat mintegy kiegészítéseként rendezik meg június …